Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Hazır Giyim ve Tekstil İhracatı İlk On Ayda 1,8 Milyar Avroyu Aştı

Yunanistan'da giyim-tekstil sanayi zincirinin ihracatı, 2022 Ocak-Ekim on aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,7 artış kaydederek 1,86 milyar avro olmuştur.

SEPEE (Yunanistan Tekstil ve Hazır Giyim İşletmeleri Birliği) tarafından 4 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan verilere göre hazır giyim ihracatı %17,8 gibi önemli bir artışla 792 milyon avrodan 934 milyon avroya ulaşmıştır. Tekstil sektörünün genelindeki ihracat ise %26 artışla 474 milyon avro olmuştur. Ülkenin pamuk ihracatı ise %3,6 oranında hafif bir düşüş kaydederek 450 milyon avro olarak gerçekleşmiştir.

Öte yandan, ülkenin hazır giyim ve konfeksiyon ithalatında, ihracata nazaran %33,7 oranı ile daha büyük bir artış kaydedilmiştir. Tekstil ithalatındaki artış %31,7 olurken, giyim eşyası ithalatı %34 artarak 2,2 milyar avro değerine ulaşmıştır. İç piyasadaki perakende hazır giyim satışları on aylık dönemde %21,9 artış kaydederek 2,05 milyar avro değerine yükselmiştir.

Enflasyonun tüm Avrupa pazarlarında moda tüketimini olumsuz etkilemesi nedeniyle yaz ayları sonrasında hem ülkenin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında hem de perakende satışlarda gözle görülür azalışlar kaydedilmektedir.