Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Madagaskar Sanayi, Ticaret ve Tüketim Bakanı Sayın Edgard RAZAFİNDRAVAHY'a Ziyaret

Sanayi, Ticaret ve Tüketim (MICC) Bakanı Edgard Razafindravahy, dün Türkiye Büyükelçisi İshak Ebrar Çubukçu ile Ambohidahy'deki makamında görüştü.

Bakan Edgard Razafindravahy, Madagaskar ürünlerini uluslararası pazarda tanıtmak ve ekonomik operatörlere yardımcı olmak için yeni pazarlar ve yeni ortaklar arama ve ikna etme çalışmalarına devam ediyor. Geçen yılın sonundaki Hindistan'ın ardından, dün Türkiye Büyükelçisi İshak Ebrar Çubukçu'ya Ambohidahy'deki makamında düzenlenen kabulle yıla başladı.

 Türkiye, Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biridir ve dolayısıyla hem büyük bir tüketici pazarı hem de güçlü bir yatırımcıdır. Üstelik Madagaskar ile Türkiye arasında yaklaşık 13 yıldan beri ilişkiler artmış durumda. Kanıt olarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak 2017'de Madagaskar'a resmi bir ziyarette bulundu.

İki ülke arasındaki işbirliğini ve alışverişi güçlendirmek için pek çok neden var. Bakan Razafindravahy Madagaskar'ın tarım ürünleri açısından zenginliğini ortaya koymakla beraber Türkiye'nin neden dünya lideri olduğumuz ürünleri diğer ülkelerden almak yerine doğrudan Madagaskar'dan tedarik etmediğini merak etti.

%70 kaliteli üretimle dünyanın lider vanilya üreticisiyiz  diyen Bakan Madagaskar’ın aynı zamanda önde gelen karanfil ihracatçısı olduğunu belirtti. Ve Madagaskar dünyanın en iyi ince kakaosunu da üretiyor ve bu nedenle uluslararası kakao paneli zirvesi Haziran ayında Antananarivo'da yapılacak. Bu ürünlerin sadece Avrupa ve Amerika'da satılması için hiçbir sebep yok. Bakan Razafindravahy Türkiye'yi iyi tanıdığı bildiği için Türkiye’ye güveniyor.

Bakan Razafindravahy, Türk sanayicilerine ve yatırımcılara doğrudan Madagaskar'dan tedarik sağlamalarını ve her şeyden önce bu amiral gemisi ürünler için işleme tesislerine yatırım yapmalarını önerdi.

Antananarivo'daki Türkiye Büyükelçisi İshak Ebrar Çubukçu iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl 102 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Diplomat, yasal dayanakların devreye girmesiyle bu rakamın on kat artırılabileceğinin altını çizdi. Bu, 2010'dan bu yana iki ülkenin bir işbirliği anlaşmasının arkasında koştuğu en büyük engel. Yasal bir çerçeve olmadan, yatırımcıların ve şirketlerin endişeleri vardır. Bu bağlamda, Büyükelçiye göre Madagaskar makamlarına işbirliği anlaşması metinleri için teklifler gönderildi.

Kaynak : https://lexpress.mg/06/01/2023