Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun Devlet Başkanı Sayın Paul BİYA'nın Ulusa Sesleniş Konuşması

Kamerun Devlet Başkanı Paul BIYA, yeni yıl için ulusa hitaben yaptığı konuşmada petrol ve madencilik sektörlerine yönelik ülkenin yeni vizyonunu sundu. Sunumunun ana çıkarımlarından biri, Kribi-Lobé demir cevherinin, Mbalam-Nabeba'nın ve Bipindi-Grand Zambi demir yatağının yakında işletilmeye başlanacağı olmuştur. 

Sayın BİYA açıklamasında, bu projeler için şimdiye kadar ilgili maden şirketleri ile anlaşmaların imzalanması ve kazanan şirketlere lisans verilmesi gibi bir çok başarılı  adımın atıldığına değinmiştir. İlk iki projenin kamoyu tarafından biliniyor olmasına rağmen, üçüncü proje olan demir cevherinin yerel olanaklarla işletilmesini mümkün kılması için bir çelik kompleksinin kurulması, bir boru hattının kurulması ve halkın yararı için bir çok altyapısal gereksinimlere imkan vermesi gerektiğini ifade etmiştir. 

Konuşmasının devamında Sayın BİYA, Petrol ve doğalgaz devlet desteklerinin Hazine'ye maaliyetlerinin 2022 yılı içinde sırası ile 700 milyar CFA ( 1.127.700.000 $)  ve 75 milyar CFA (121.000.000 $) olduğunu ifade ederek, Kamerun'un da diğer tüm Afrika ülkeleri gibi sonsuza dek petrol ürünlerinin fiyatlarının yeniden düzenlenmesi gerekliliğinden kaçamayacağını belirtmiştir. Kamerun'un bütçe dengesini korumak ve ülkenin sakin bir şekilde gelişimine devam edebilmesi için kalkınma politikalarının devamlılığı ayrıca vurgulanmıştır. 

Sayın BİYA ayrıca Ebolowa-Akom II-Kribi aksının asfaltlanması, Mora-Dabanga-Kousseri, Babadjou-Bamenda ve Kumba-Ekondo Titi yol kesimlerinde inşaat çalışmalarının yeniden başlaması dahil olmak üzere belirli yol projelerinin başlatılacağını duyurmuştur. Ayrıca, Yaoundé-Nsimalen otoyolunun kentsel kesiminde inşaat çalışmalarının başlatılacağına da değinmiştir. Genel olarak, Kamerun Devlet Başkanı'na göre, 2022'de 860 kilometre yapımına karşın;  2023'te yaklaşık 700 kilometre yolun modernize edilmesi gerekliliği ifade edilmiş, ayrıca Tiko, Bertoua ve Kribi havaalanlarının rehabilitasyon ve modernizasyonuna başlanılacağını duyurmuştur.