Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya, Sıfır Covid Politikasını Terk Eden Çin’den Ülkeye Seyahat Edecekler için Yeni Tedbirler Açıkladı

Çok sıkı karantina kurallarını içeren sıfır covid politikasını terk ederek “Covid’le yaşama” stratejisine geçen Çin’de Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklama çerçevesinde, 8 Ocak 2023’ten itibaren Covid-19’un hastalık sınıflandırmasının Kategori A'dan daha az katı olan Kategori B'ye düşürüleceği ve yurt dışından gelen yolculara karantina zorunluluğunun kaldırılacağı aktarılmıştır.

Bu gelişme ile eş anlı olarak, Avustralya hükümeti 5 Ocak Perşembe gününden itibaren Çin, Hong Kong ve Macau’dan Avustralya’ya gelenler için negatif Covid-19 test sonucu göstermek zorunluluğu getirmiştir. Hastalığın daha az öldürücü hale gelmesi ve yavaş yavaş yaygın bir solunum yolu enfeksiyonuna dönüşeceği yönündeki beklenti nedeniyle alınan kararın akabinde Çin’de koronavirüs vakaları hızla artarken Avustralya Federal Sağlık Bakanı Mark Butler gerçek vaka sayısının açıklananın çok üstünde olabileceği ve yeni varyantların ortaya çıkabileceği endişesi taşıdıklarını kaydetmiştir.

Avustralya Dış İşleri ve Ticaret Bakanlığı’nın (DFAT) vatandaşlara ve Kıtayı turistik, ticari veya eğitim amaçlı ziyaret edecek kişilere yönelik önemli duyuru ve gelişmeleri paylaştığı https://www.smartraveller.gov.au/destinations/asia/china adresli internet adresinde detayları belirtilen gelişmeye göre Çin'den Avustralya'ya gelen yolcuların – aşı durumları ne olursa olsun - seyahatten önceki 48 saat içinde Covid-19 testi yaptırmaları ve negatif bir test sonucuna dair kanıt göstermeleri gerekecektir. Bu önlem Avustralya vatandaşlarını da kapsamaktadır.

Avustralya’nın yanı sıra ABD, Hindistan, Kanada, İtalya, Japonya, Fas ve Katar gibi ülkeler de benzer şekilde giriş kısıtlamaları ve ilave önlemler getirmiştir.