Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya, Savunma Sanayi Sektörüne Yönelik Yeni Yatırımlar Gerçekleştiriyor

Avustralya Federal Hükümeti, tahmini maliyeti 385 milyon dolar (558 milyon Avustralya Doları) olan, ABD Lockheed Martin firması tarafından üretilen 20 adet Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) ve ilgili donanımlarını satın aldığını duyurdu.

Avustralya Savunma Bakanlığı tarafından 9 Ocak 2023 tarihinde yapılan açıklamada fırlatıcı, füze ve eğitim roketlerini içeren kara konuşlu, uzun menzilli, karadan yüzeye Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sisteminin satın alındığı duyurulmuştur. 2026-2027 yılında kullanımda olması planlanan HIMARS sistemi araçları ile orduya önemli beceriler kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca Bakanlık, Norveçli Kongsberg ile Hobart Sınıfı muhriplerde ve Anzak Sınıfı fırkateynlerde 2024 yılından itibaren kullanılacak olan Deniz Saldırı Füzesi (NSM) için sözleşme imzaladığını açıklamıştır. Yanı sıra, Avustralya Savunma Kuvvetlerinin güdümlü silahlar ve patlayıcı mühimmat stoklarını önemli ölçüde artırarak ülkenin ulusal güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri caydırma becerisini artırma isteği göze çarpmaktadır.

5 Ocak 2023 tarihinde yapılan resmi açıklamaya https://www.minister.defence.gov.au/media-releases/2023-01-05/new-guided-weapons-significant-boost-national-security adresinden ulaşılabilir.

Avustralya’nın ulusal savunma sanayi sektörüne yönelik yeni yatırım projelerinin, yurt içi ürün geliştirme aşamasına gelmiş, sistem entegrasyonu konusunda önemli altyapı kazanan ve tank, helikopter ile insansız hava araçları alanlarında uluslararası başarısını kanıtlamış yüksek katma değerli ürünler geliştirebilen savunma ve havacılık sanayi sektörümüz ve bu alan faaliyet gösteren ihracatçılarımız için birer fırsat olarak takip edilmesinin önem arz edeceği değerlendirilmektedir.