Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Filipinler'de Tarımsal Üretimdeki Artışa Rağmen Gıda Enflasyonu Rekor Kırdı

Filipin Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada daha önce 2021 yılında tarımsal üretimde yaşanan %1,7 oranındaki üretim daralmasına karşın 2022 yılında %1,2 ila %1,5 oranında büyüme beklenildiği ifade edildi. İlgili Bakanlık tarafından açıklanan veriler kapsamında, 2022 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla tarım ve hayvancılık balıkçılıkta sabit 2018 fiyatlarıyla üretimin değeri %1,8 oranında artış gösterdiği ve dokuz aylık ortalama büyümenin % 0.3'e olduğu açıklandı.

Ürün bazında yapılan değerlendirmelerde, pirinç üretiminin 2022 yılında daralmasının beklendiği, bu kapsamda domuz eti, mısır ve pirinç ithalatında en çok tercih edilen ülke (MFN) için tarife oranlarının düşürülmesini öngören 171 sayılı Tebliğ’in 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldığı, böylece ilgili ürünlerin daha ucuz yolla ithalatının sağlanmasının amaçlandığı, pirinç tarifelerinde kota içi ithalat için %35 ve kota dışı ithalat için %50, mısır tarifelerinde kota içi ithalat için %5 ve kota dışı ithalat için %15'e düşen ithalat vergisi oranlarının uygulanacağı ifade edildi.

Öte yandan, Filipinler’de tarımsal emtia enflasyonu yükselmeye devam ederek, Aralık ayında %8,1 ile son 15 yılın zirvesine çıktı. Sadece Aralık ayında, gıda enflasyonu, tayfun hasarı nedeniyle oluşan arz sıkıntısı sebebiyle, Kasım ayındaki %10,3'ten Aralık ayında %10,6'ya yükseldi. Taze sebze enflasyonu listede ilk sırada yer aldı. İlgili üründe, Aralık ayında enflasyon %32,4 (Kasım ayında %25,8) oldu. Böylece, sebze fiyatlarında Şubat-1999'daki %44'lük artıştan bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. Filipin İstatistik Kurumu, tarımsal üretim için dördüncü çeyrek ve tam yıl tahminini Şubat-2023 döneminde açıklamaya hazırlanıyor.