Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'da 250 Mikro Hidroelektrik Santrali İnşa Edilmesi Planlanıyor

19 Ocak günü, Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, enerji arzının iyileştirilmesi konulu bir toplantı düzenledi ve hidroelektrik şebekesindeki planların sunumu hakkında bilgi aldı.

Ülkede enerji sistemindeki mevcut kapasitelerin güçlendirilmesi ile birlikte güneş, rüzgar ve hidroelektrik tesisleri inşa edilmektedir.

Özellikle son yıllarda hidroelektrik alanında 500 milyon dolar değerinde 27 proje hayata geçirilmiş ve ilave 260 MW kapasite oluşturulmuştur. "Özbekhidroenergo" sistemindeki istasyonların toplam kapasitesi 2 bin MW’ı aştı. Bu da yılda 2 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu anlamına geliyor.

Bu yıl 197 MW kapasiteli 7 proje ve 10 mikro hidroelektrik santralin devreye alınması planlanıyor. Gelecek vadeden 438 MW’lık 8 proje ile 50 mikro hidroelektrik santralinin daha yapım çalışmalarına başlanacak.

Cumhurbaşkanı hidroelektrikteki yüksek potansiyele vurgu yaptı ve kapasitede keskin bir artış için talimat verdi.

Bu kapsamda mikro hidroelektrik santrallerin kurulabileceği 250 alan tespit edilmiştir. Tahminlere göre gelecekte bu tesisler yılda 675 milyon kWh elektrik üretebilir ve 200 milyon metreküp gaz tasarrufu sağlayabilir.

Hidroelektrik santrallerinin etrafındaki boş alanlara rüzgar ve güneş enerjisine uyarlanmış hibrit istasyonların yapılması için görev verildi. (President.uz)