Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan, Ocak Ayından İtibaren Soğan İhracatını Dört Ay Süreyle Kısıtladı

Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, ülkenin soğan kıtlığı tehdidi altında olmadığını belirterek, ülke bu ürünün ihracatına Nisan ayı sonuna kadar dört ay süreyle yasak getirdi.

Daha önce uluslararası uzmanlar, anormal soğuk hava nedeniyle ülkedeki büyük soğan stoklarının donduğunu, bunun sonucunda fiyatlarının arttığını ve bu tarım ürünlerinin iç talebi karşılamak için ithal edilmesi gerekeceğini belirtmişti.

Tarım ürünlerine yönelik tedarik zincirinde yaşanan kesintiler sonucunda bazı çiftçi pazarlarında yaşanan hareketlilik bu ürünlerin maliyetlerindeki artışı da etkiliyor.

Yabancı ülkelerde soğanla ilgili durum üzerine yapılan bir araştırma, bu ürünün dünya pazarındaki fiyatının, jeopolitik belirsizlik ve tedarik zincirlerinin karmaşıklığı nedeniyle önemli ölçüde arttığını gösterdi. Sonuç olarak Özbekistan'da soğan fiyatı ikiye katlandı. Örneğin, bugün Ukrayna soğanı kg başına 0,74 dolardan, Gürcistan - kg başına 0,56 dolardan, Beyaz Rusya, Polonya, Moldova ve Tacikistan - kg başına 0,47-0,5 dolardan satmaktadır.

Bugüne kadar ülkede toplam 319 bin ton soğan ürün olduğu belirlendi. Ön tahminlere göre 20 Ocak - 30 Nisan 2023 tarihleri ​​arasında nüfusun soğan ihtiyacı ortalama 346 bin ton olacak.

Uzmanların analizlerine göre, tüketici pazarının talebin tamamını karşılayabilmesi için mevcut stoka ek olarak 26,5 bin ton soğana daha ihtiyacı olacak. Bu ürünlerin ithalatı konusunda yabancı ülkelerdeki sanayi ortakları ile görüşmeler devam etmektedir. (Podrobno.uz)