Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya'da Otomobil Üretimi 2022 Yılında Yüzde 5 Düştü

Slovak Otomotiv Endüstrisi Derneği (ZAP), Slovakya'daki araba fabrikalarının 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 5 düşüşle yaklaşık bir milyon araç ürettiğini açıklamıştır. Dernek bu bağlamda, Slovakya'nın otomobil üretiminde dünya lideri olmaya devam ettiğini, geçen yıl ülkede 1.000 kişi başına toplam 184 otomobil üretildiğini belirtmiştir.

Otomobil üretiminin Slovakya'nın toplam sanayi üretimi satışlarındaki payı yüzde 50,3'e ulaşmış olup;  sektör, ülkenin toplam ihracatının yüzde 42'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Sektörde çalışan sayısı 10.000'in üzerinde artarken, sektörde doğrudan istihdam 176.000, toplam istihdam ise 261.000 kişiye ulaşmıştır.

ZAP başkanı Alexander Matusek, sektörün karşı karşıya kaldığı zor dönemler göz önünde bulundurulduğunda, bu sonuçların tatmin edici olduğunu ve Slovak otomotiv endüstrisinin istikrarlı kaldığını belirtmiştir. Matusek'e göre 2023'teki en büyük zorluklardan biri, yalnızca karayolu taşımacılığı açısından değil, aynı zamanda üretim açısından da Slovakya'nın yeşil dönüşümünü sürdürmek olacaktır. Buna ek olarak, tüm Avrupa ekonomisi, enerji fiyatları, belirsizlik ve bazı parçalarda devam eden sıkıntılar gibi risklerle karşı karşıya kalacaktır.