Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya'da Enflasyon 32 Yılın Zirvesinde

Avustralya İstatistik Bürosu’nun 25 Ocak 2023 tarihinde açıkladığı veriler, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 2022 yılı son (Ekim-Aralık) çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 7,8 arttığını göstermektedir. Eylül ayında açıklanan yüzde 7,3 oran ile enflasyonun yüzde 7,5 seviyesine yükselmesi beklenmekte olduğunu hatırlatmak gerekir. Ne var ki, elektrik fiyatları ile konaklama ve seyahat hizmetleri maliyetlerindeki artışlar, enflasyonu daha da yükselten unsurlar oldu.

Bu gelişme ile Avustralya’da enflasyonun 32 yılın zirvesine çıktığı görülmektedir. 1990 yılı Mart ayından bu yana en hızlı yükselişin kaydedildiği bu dönem aynı zamanda Mal ve Hizmet Vergisi'nin (GST) 2000 yılında yürürlüğe girmesinden bugüne değin yaşam maliyetinde görülen en yüksek artışın gerçekleştiği art arda dördüncü çeyrek olduğunu ifade etmektedir.

Dolayısıyla, daha ılımlı bir büyümeyi fiyatlayan piyasa beklentilerinin aşıldığı görülürken, ekonomistler tarafından beklenilenden daha yüksek gelen enflasyon oranının Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) Şubat ayının ilk Salı günü yapacağı toplantıda faiz oranlarını arttırma olasılığını güçlendirdiğini ifade etmek gerekir. Bununla birlikte Avustralya İstatistik Bürosu'na göre artış, gıda, otomobil yakıtı ve yeni konut inşaatlarındaki yüksek fiyatlar ile daha da hissedilir olmuştur.