Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Orta Afrika Gaz Boru Hattında Ülkeler Adım Atıyor

Orta Afrika Gaz Boru Hattı ( CAPS) yavaş yavaş görünürlüğüne kavuşmaya başlıyor. Afrika Enerji Birliği bu ay bir toplantı düzenleyerek sektörde yer alacak firmalar ile projenin gelişimine yönelik bir toplantı düzenledi .

Ekvator Ginesi Madenler ve Hidrokarbon Bakanı Sayın Gabriel Mbaga Obiang Lima tarafından yapılan açıklamaya göre; Kamerun ve Ekvator Ginesi'nin projenin ilk fazı  olan Çad ile bağlantı sağlanmasına yönelik olarak çalışmaları yürüttüklerini belirtilmiştir. 2022 yılında bu projenin bir hayal ürünü olmadığını herkese ikna ettikleri, ancak projenin yürütülmesi için bir takım gereksinimlere ihtiyaç duydukları belirtilmiştir. Afrika Petrol Üreticileri Organizasyonu'nun halihazırda bir danışman firma ile çalıştığı, ve 2023 yılı içinde Çad'da düzenlenecek olan toplantıda da daha fazla ülkenin yer alacağı" açıklanmıştır. 

Sayın Lİma'nın yakında Gabon'a bir ziyaret gerçekleştireceği, burada mevkidaşı ve Başkan Sayın Ali Bongo Ondimbna ile de bu projede ülkenin petrol ikmalindeki engin tecrübesinden faydalanılması için görüşmelerde bulunacağı açıklanmıştır. Panoro Enerji gibi Gabon enerji şirketleriyle de nasıl bir işbirliğine gidiliceğine yönelik görüşmelerde bulunucağı ifade edilerek, Gabon'un halihazırda bu proje için gereksinimlere diğer ülkelere nazaran çok daha fazla sahip olduğu ifade edilmiştir. 

CAPS Projesi'nin geçen sene Eylül ayında imzalanan koalisyon anlaşmasında Angola, Kamerun, Çad, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi ve Gabon'un olduğu ifade edilmiştir. CAPS'ın 6.500 km uzunluğunda bir gaz ve akaryakıt boru hattı olduğu ifade edilerek, tüm proje içinde depolama alanları, sıvı doğal gaz terminalleri, rafineriler ve gaz kaynaklı enerji santrallerinin yer alacağı belirtilmiştir. Projenin bölgenin petrol rafinesi ihtiyacı kapsamında başladığı ve 2030 yılında sisteme alınacağı belirtilmiştir.