Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Macaristan Hükümeti 1,8 milyar Euro'luk işletme kredisi planını başlatacak

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından 23 Ocak 2023 Pazartesi günü yapılan açıklamada, Macaristan hükümetinin Şubat ayından itibaren işletmeler için 700 milyar forintlik (1,8 milyar Euro) sübvansiyonlu bir kredi programı başlatacağı söylenmiştir. “Baross Gábor Yeniden Sanayileşme Programı” kapsamındaki kredilerin, işletmelerin büyüklüğüne bakılmaksızın yatırım veya işletme sermayesi kredileri için kullanılabilir olacağı belirtilmiştir. Kredi oranlarının, forint kredileri için yüzde 6 ve euro kredileri için yüzde 3,5 ile sınırlandırılacağı, ancak söz konusu oranların enerji verimliliğini artıran yatırımlar için daha da düşük olacağı ifade edilmiştir.

Hâlihazırda işletmeler için ticari kredi oranları yüzde 20'nin üzerindedir.Söz konusu programın, işletmelere Macaristan Ulusal Bankası'nın (NBH) Büyüme için Finansman Programı çerçevesinde alınan yüzde 2,5'lik vadesi gelen "büyük hacimli" krediyi yeniden finanse etme şansı vereceği söylenmiştir. Programın, Magyar Eximbank tarafından finanse edileceği bilgisi verilmiştir.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığınca,hükümetin bu yıl Magyar Eximbank, Macar Kalkınma Bankası (MFB) ve Széchenyi Card programları çerçevesinde ekonomiye yaklaşık 3.000 milyar forinlik işletme kredisi pompalandığı belirtilmiştir.

 

KAYNAK:https://www.budapesttimes.hu/corporate/government-to-launch-huf-700-billion-business-credit-scheme/

https://dailynewshungary.com/orban-cabinet-to-launch-eur-1-8bn-bn-business-credit-scheme/