Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Beş Bölgesel Demiryolunun Rehabilitasyonu İçin Avrupa Birliği Desteği – Sırbistan Avrupa Taşımacılık Mevzuatına Tam Uyum Sağlamaya Yaklaşıyor

İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesiç 26 Ocak 2023 tarihinde Brüksel'de Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Adina Valean ile taşımacılık alanındaki düzenlemelerin Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlaştırılması ve ortak projeler hakkında görüşmeler gerçekleştirdi. 

Toplantının ardından gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada Bakan Vesiç, bu yıl içinde 6 Kanunun ve 2 Yönetmeliğin yürürlüğe gireceğini, ulaştırma alanındaki mevzuatın Avrupa düzenlemeleri ve standartlarıyla tam uyumlu hale getirileceğine dikkat çekti.

Sırbistan Hükümeti tarafından açıklandığı üzere söz konusu toplantıda, AB’nin hibe sağladığı 588 kilometre uzunluğundaki beş bölgesel demiryolunun rehabilitasyonu ve elektrifikasyonu projeleri görüşüldü. eKapija İş Portalının edindiği bilgiye göre söz konusu demiryolu güzergahları; Belgrad-Pancevo-Vrsac, Pancevo-Zrenjanin-Novi Becej-Kikinda, Vrbas-Sombor, Bijeljina güzergahında Bosna Hersek sınırına ulaşan demiryolu güzergahı, Kraljevo-Raska-Kosova'dır.

Diğer taraftan Bakan Vesiç Sırbistan İlerleme Raporuna atıfla, Sırbistan'da AB'dekinden %30 daha fazla insanın karayollarında hayatını kaybettiğini, bunun için karayolu ve demiryolu güvenliğinin Sırbistan'da büyük bir sorun olarak görüldüğünü söyledi.

Kaynak: eKapija İş Portalı