Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya ekonomisi 2022 yılında %5,5 oranında büyüme kaydetti

İspanya ekonomisi 2022 yılında, ülkenin resesyona gireceğinden endişe eden analistlerin tahminlerini haksız çıkararak %5,5 oranında büyüme kaydetmiştir. Ancak, enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın ekonomik etkisi, yılın ikinci yarısında faaliyet ve istihdamın zayıflamasına neden olduğundan, bu büyümenin sorunsuz bir şekilde gerçekleştiği söylenememektedir. Buna rağmen İspanya ekonomisinin yıl sonunda ekonomik daralma yaşamaması ülke için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE), artan maliyetler nedeniyle ailelerin ve işletmelerin karşılaştığı zorluklara rağmen 2022 yılının son çeyreğinde GSYİH'nin %0,2 büyüdüğünü gösteren verileri yayınlamıştır. Buna ilaveten, INE’nin önceki çeyreklere ilişkin GSYİH verilerini yukarı yönlü revize etmesi ile İspanya ekonomisinin gücü bir kez daha ortaya konulmuştur. Bu büyüme oranı, başlıca ulusal ve uluslararası kuruluşların ve Genel Devlet Bütçesinde yalnızca %4,4'lük bir büyüme öngören İspanyol hükümetinin beklentilerini aşmıştır.

İspanya Ekonomik İşler ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı bu büyümenin "tahminlerin oldukça üzerinde" olduğunu ve ülkenin "pandemi öncesi GSYİH seviyesini fiilen yakaladığını" belirtmiştir. Uzmanlar, özellikle 2023 yılı için daha yavaş olan büyüme tahminini göz önünde bulundurarak, 2024 yılına kadar tam olarak pandemi öncesi seviyelerin yakalanamayacağını tahmin etmektedir.