Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Trans-Balkan Elektrik Koridorunun Dördüncü Bölümünün Finansmanınaa İlişkin Sözleşme İmzalandı

Sırbistan Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Bajina Basta'dan Karadağ ve Bosna-Hersek sınırına kadar uzanan Trans-Balkan Elektrik Koridoru'nun dördüncü bölümünün inşaatının finansmanına ilişkin 8,5 milyon Euro değerindeki sözleşme 23 Ocak 2023 tarihinde Belgrad’da imzalanmıştır. Bahsi geçen Anlaşma, AB Büyükelçisi Emanuele Giaufret ve Almanya Büyükelçisi Anke Konrad’ın katılım sağladığı imza töreninde, Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Djedoviç, Avrupa Entegrasyon Bakanı Tanja Miscevic, Elektromreza Srbije (EMS) Direktörü Jelena Matejic ve Sırbistan’daki Almanya Kalkınma Bankası Müdürü Rüdiger Hartmann tarafından imzalanmıştır.

Bakan Djedovic, 2027 yılına kadar inşa edilecek olan Trans-Balkan Elektrik Koridorunun 83 km’lik dördüncü bölümünün, Sırbistan'daki enerji istikrarı ve güvenliğinin artırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirtmiştir. Bakan Djedovic ayrıca, aynı proje içinde 120 km uzunluğundaki, Pançevo ve Romanya sınırı bağlantısı ile Kragujevac ve Kraljevo bağlantılarının tamamlandığını belirtmiştir.

EMS Başkanı Jelena Matejic ise söz konusu projenin kinci bölümünün geçen yıl tamamlandığını ve üçüncüsünün 2026 yılında hazır olacağını, dördüncü bölümün ise önümüzdeki yıl ilk çeyreğinde inşasına başlanacak olan Kraljevo ile Bajina Basta bağlantısının tamamlanmasından sonra başlaması gerektiğini belirtmiştir.

Kaynak: Sırbistan Hükümeti Kurumsal İnternet Sitesi