Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sırbistan ve Bulgaristan Yeni Demiryolu Bağlantısı Açmayı Düşünüyor – İntermodal Terminaller ve Pirot Yakınında Hudut Kapısı Planlanıyor

Sırbistan ve Bulgaristan, ulaştırma alanında ortak projeler uygulayacak ortak bir Çalışma Grubu kurulması konusunda anlaştılar. Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesiç, Çalışma Grubu'nun ilk oturumunun Şubat ayında Sofya'da yapılacağını, Çalışma Grubu oturumunun konusunun, Sırbistan ve Bulgaristan arasında yeni demiryolu bağlantılarının açılması, somut olarak ise Vidin-Negotin ve Vidin-Zajecar bağlantıları olduğunu söyledi.

Bakanlığın internet sitesindeki açıklamada, iki ülke arasında yeni bir demiryolu bağlantısı için Avrupa Komisyonu'na ortak bir proje sunacaklarına inandıkları belirtilmiştir. Bakan Vesiç, Bulgaristan ve Sırbistan açısından intermodal terminalin her iki ülke üzerinden artan taşıma hacmi nedeniyle önemli olduğunu, Asya’dan Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Sırbistan güzergahındaki taşımacılığın da Bulgaristan'ın Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Alexiev ile görüşüldüğünü söyledi. Bakan Vesiç ayrıca Pirot yakınlarında bir hudut kapısı açıklaması konusundaki ihtiyacı da görüştüklerini, Pirot sakinlerinin yanı sıra Sırbistan ve Bulgaristan'ın o bölgedeki diğer kasaba sakinlerinin de Gradina geçişindeki büyük trafik sıkışıklığına maruz kalmamaları için Pirot yakınlarında bir hudut kapısı açılması ihtiyacını görüştüklerini belirtti.

Bulgar Bakan Alexiev ise karşılıklı öneme sahip birçok projeyi görüştüklerini ve mali fonların elde edilmesi söz konusu olduğunda AB yolunda birlikte hareket edeceklerini söyleyerek söz konusu projelerden birinin Bakan Vesiç tarafından yapılan bir teklif olan Bulgaristan ile Sırbistan arasındaki yeni demiryolu bağlantısı olduğunu ve Bakan Vesiç ile benzer görüşte olmalarından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kaynak: eKapija İş Portalı