Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun Hükümeti Tepkilere Rağmen Petrol ve Doğalgaz Üzerindeki Özel Vergileri Kaldırmayacağını Açıkladı

Kamerun Hükümeti  Gaz du Cameroun (GDC)- British Victoria Oil ve Gaz isimli İngiliz bir şirket olup, Kamerun'daki doğalgaz ve petrol üretimini yapmaktadır- petrol ürünlerindeki ve doğal gaz üzerindeki özel vergileri kaldırmayacağını, bu vergilerin devamlılık arz edeceğini açıkladı. 

Bu süre zarfında kendi tesisi olan endüstri fabrikaları doğalgaz kullanımlarına bağlı olarak metreküp başı 70 CFA ödeme yapmaya devam edeceklerdir. 04.01.2023 tarihinde Maliye Bakanlığı'ndan sektöre gönderilen bu habere istinaden GDC hükümet ile bu verginin durdurulması için görüşmelerin yapıldığını açıklamış, ancak Maliye Bakanı Sayın Louis Paul MOTAZE 11.01.2023 tarihinde yaptığı açıklamada hükümetin bu talebi reddettiğini açıklamıştır. Yapılan açıklamada " TSPP (alınan özel vergi ismi)nin yeni bir vergi olmadığı, yasaya göre bu verginin özellikle süper ve dizel benzin olmak üzere tüm petrol ürünlerine uygulandığı" belirtilmiştir. Doğalgazın daha önce ülkede üretime dönüştürülemediği için doğalgaz üzerindeki verginin yeni uygulanmaya başlandığı, bunun 2023 Finans Yasası'nda yer aldığı, "vergi üzerinde adaleti ve eşitliği sağlayabilmek amacıyla, bu petrol ürününe de TSPP vergisi uygulanmaya başlandığı" belirtilmiştir. 

Diğer yandan, bu verginin nihai tüketici üzerinde dolaylı bir vergi olduğu, üreticilere bir yük oluşturmayacağı, devlet adına sadece toplayıcı olacakları ifade edilmiştir. Sayın MOTAZE tarafından, bu verginin GDC'ye bir yük oluşturmayacağı, bu vergi toplama sürecinin sadece kendileri için bir yük oluşturacağı, ve bunu da yasalara göre yapmakla mükellef oldukları ifade edilmiştir. 

Kullanım oranına bağlı olarak ödenmesi gereken TSPP vergisine ek olarak, firmalar son dönemde ülkede elektrik fiyatlarında yaşanan %30'luk artışın yanı sıra, yaşanan sık elektrik kesintilerini göz önünde bulundurarak doğalgazın iyi bir alternatif olduğunu düşünmekteydi. Ancak, doğalgaza de eklenecek olan TSPP vergisi neticesinde şirketlerin üretim maaliyetlerinin daha da artacağı, bunun da nihai tüketicilere fiyat artışı olarak yansıyacağı açıklanmıştır.