Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

EBRD, 2022'de Özbekistan'a 900 Milyon Dolarlık Rekor Yatırım Yaptı

Geçen yıl Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Özbekistan'da 26 projeye yaklaşık 900 milyon dolar yatırım yaparak, ülkeyi üst üste üçüncü kez Orta Asya'da en çok banka finansmanı alan ülke yaptı. Yenilenebilir enerjiden finans kuruluşlarına kadar ekonominin çeşitli sektörlerinde yatırımlar yapılmıştır.

Banka özellikle, Buhara vilayetinde toplam kurulu gücü 1 GW olan iki rüzgar santralinin inşası ve işletmeye alınmasına yardımcı olmak için toplam 520 milyon $ tutarında iki sendikasyon kredisi düzenlemiştir. Bu finansman, EBRD'nin faaliyet gösterdiği bölgelerde bugüne kadarki en büyük yenilenebilir enerji projesidir.

Banka ayrıca Özbekistan'ın Navoi vilayetinde 500 MW'lık yeni bir rüzgar santralinin geliştirilmesi, inşası ve işletilmesi için 74 milyon dolarlık bir finansman paketi ayarladı. Türbinlere çarpma tehlikesi olan kuşları tespit ve takip edebilen Identiflight sisteminin Orta Asya'da ilk kez kullanıldığı proje oldu.

EBRD ve Özbekistan Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Bakanlığı, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltmayı amaçlayan Küresel Metan Taahhüdü (GMP) hedefine ulaşmak için önemli bir planlama aracı olacak bir Ulusal Metan Emisyonları Programını ortaklaşa geliştirme konusunda anlaştılar. Geçen yıl Özbekistan, Orta Asya'da GMP'ye katılan ikinci ülke oldu.

EBRD, enerji sektörüne ek olarak, Harezm ve Karakalpakstan'da belediye katı atık yönetiminden sorumlu bölgesel kamu kuruluşlarına toplam 120 milyon $'lık uzun vadeli devlet kredileri sağladı. Proje, Özbekistan'ın Paris Anlaşması uyarınca karbondan arındırma çabalarına katkıda bulunacak ve kentsel katı atık yönetimine yönelik ulusal stratejiyi destekleyecektir.

Finans sektöründe EBRD, ülkedeki dört banka için yeni ticaret finansmanı limitlerini 210 milyon dolara artırdı. Anlaşma, küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere özel yerli işletmelerin gerekli mal, hizmet ve ekipmanı ithal etmesine ve ürünlerini ihraç etmesine olanak tanıyacak.

Ipak Yuli Bank'a sağlanan 10 milyon dolarlık bir mali paket, yerel hane halkları ve küçük işletmeler için yeşil teknolojilere erişimi iyileştirecek ve kadın girişimciliğinin gelişimini destekleyecektir. EBRD ayrıca TBC Bank Uzbekistan'a 7 milyon $ ek sermaye yatırdı ve Özbekistan ile ülkenin bir türev piyasası geliştirmesine ve döviz borçlanmalarıyla ilişkili döviz risklerinden korunmasına yardımcı olacak 20 milyon $' lık bir döviz takasına girdi.

Ayrıca banka, ülkenin lider bira üreticisi UzCarlsberg'in faaliyetlerini desteklemek için 14 milyon Euro ayırırken, boyuna kaynaklı tozaltı kaynaklı boru üretimine başlayabilecek Taşkent Boru Fabrikası'na da 15 milyon dolar sağladı. EBRD aynı zamanda ülkenin önde gelen tüketici elektroniği ve ev aletleri perakendecilerinden biri olan Idea Concept Group'un büyümesini de destekledi.

Orta Asya için EBRD tarafından yönetilen Çevresel Restorasyon Hesabı'ndan (ERA) 7 milyon Euro'luk bir hibe, başkent Taşkent'in doğusundaki dağlarda bulunan Yangiabad ve Çarkesar adlı iki eski uranyum maden sahasındaki çevresel iyileştirme çalışmalarını finanse edecek.

Bir diğer önemli nokta da Özbekistan'ın 16-18 Mayıs 2023 tarihlerinde Semerkand'da yapılacak olan 32. EBRD Guvernörler Kurulu Yıllık Toplantısı'na ev sahipliği yapacak olmasıdır. Bu, bankanın yatırım yaptığı bölgelerde türünün en büyük olayıdır.

Genel olarak, EBRD bugüne kadar ülke genelinde 128 projeye yaklaşık 3,9 milyar Euro yatırım yaptı. (Podrobno.uz)