Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

2023'te Özbekistan'ın İpotek Piyasası Daha Hızlı Büyüyecek

Özbekistan Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Mamarizo Nurmuratov’un açıklamasına göre, ülkede  ipotek kredilerinde daha yüksek büyüme oranları beklenmektedir.

2022 yılı sonunda konut kredisi bakiyesi, 2021 yılının aynı dönemine göre %29,6 (10,6 trilyon som) artışla 46,4 trilyon som olarak gerçekleşti. Aynı zamanda, geçen yıl bankalar tarafından nüfusa verilen konut kredisi hacmi (70 bin 913 kişi, 2021'de - 59.570) 4,3 trilyonu Taşkent'te olmak üzere, %46,9 artarak 14,4 trilyon soma ulaştı.

İpotek ihracı, esas olarak Maliye Bakanlığı'nın (10,4 trilyon som) pahasına finanse edildi. Bankalar ayrıca fonlarını ipotek kredilerine aktif olarak yatırmaya başladılar - 3,79 trilyon som (4,4 kat artış). Kredilerin bir kısmı İpotek Fonundan finanse edildi - 167 milyar som.

53bin 028 kişi yeni bir binada daire satın almak için 10,78 trilyon som (%75) tutarında ipotek aldı, 17 bin 885 vatandaşa da ikincil emlak piyasasında konut satın almak için 3,59 trilyon som tahsis edildi. Ana alıcılar 31-50 yaş arası (%70) ve 18-30 yaş arası (%21) kişilerdir.

Nurmuratov’a göre, ana etken, önceki yıllarda ipotek kredilerine olan talebin memnuniyetsizliğidir. Bu yıl, Özbekistan'da İpotek Fonu yoluyla bankacılık sisteminde garantili kaynak sağlanmasından kaynaklanan ipotek kredilerinde daha yüksek büyüme oranları beklenmektedir. Yani ticari bankaların tahsis ettikleri tüm kredi kaynaklarını İpotek Fonu aracılığıyla karşılayabilirler.

Artık devlet, nüfusun konut tedarikinin iyileştirilmesine büyük önem veriyor. Ve bu kısımda, Yeni Özbekistan'ın kalkınma stratejisinin bir parçası olarak, konut komplekslerinin oluşturulması da kısmen ipotek kredisi hatları ile finanse edilmektedir. Mamarizo Nurmuratov, "Bankaların burada bir şeyler kaybedebilecekleri bir riskleri yok, çünkü başta düşük gelirliler olmak üzere nüfusun ilk katkılarının çoğu ve faiz ödemelerinin belirli bir kısmı devlet tarafından sübvanse ediliyor" dedi.

Aralık ayında Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, muhtaç genç ailelere "en uygun koşullarda" evler inşa etmek için yeni bir İlk Evim ipotek programının başlatıldığını duyurdu. Program Taşkent bölgesinden başlayacaktır. (Gazeta.uz)