Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan-Çin-Kırgızistan Demiryolu İnşaatı 2023'ün 4'üncü Çeyreğinde Başlayabilir

Kırgız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Temir Sarıyev, Bişkek'te düzenlenen iş forumunda Özbekistan-Çin-Kırgızistan demiryolunun inşaatının 2023'ün sonlarında veya gelecek yılın başlarında başlaması beklendiğini açıkladı.

Temir Sariyev, “Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu yapım projesine gelince, çok ümit verici. Uzun bir süre ülkeler bu konuda tek bir karara varamadı. Ama bugün Çin, Özbekistan ve Kırgızistan'ın liderleri siyasi iradeye sahip. Bu nedenle ilgili belgeler 2022 yılında Semerkant'ta imzalandı.

İlk fizibilite çalışmalarının bu yılın ortasında hazır olması ve inşaat çalışmalarının yıl sonunda veya gelecek yılın başında başlaması bekleniyor. Demiryolu yapılırsa Özbekistan ve Kırgızistan'ın ekonomik, ticari, lojistik ve ulaşım kabiliyetlerinin kat kat artmasını sağlayacaktır. Ayrıca ülkelerimizde transit taşımacılıktan gelir elde etme imkanı olacak” dedi.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolunu inşa etme girişimi 2000'li yılların başında duyurulmuştu, ancak o zamandan beri uygulanmadı.

Bu konudaki son üst düzey anlaşmalara Eylül 2022'de Semerkant'ta düzenlenen ŞİÖ zirvesinde varıldı. (Kun.uz)