Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun Hükümeti ve IMF Arasında Yapılan Görüşmeler Neticesinde Taraflar 74,6 Milyon Dolarlık Hizmet Seviyesi Anlaşması Üzerinde Mutabık Kaldı

IMF tarafından 30.01.2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre; Kamerun Hükümeti ve IMF arasında yapılan görüşmeler neticesinde "hizmet seviyesi anlaşması" üzerinde mutabık kalındığı, kurul tarafından son gözden geçirmenin ardından yaklaşık 74,6 milyon doların ülkeye aktarılacağı ifade edilmiştir. Açıklama bu ayın başında IMF Kamerun gözlemcileri tarafından, "Üçüncü Genişletilmiş Kredi Kolaylığı ve Genişletilmiş Fon Kolaylığı Düzenlemeleri" programı çerçevesinde taraflar arasında düzenli olarak program ilerlemesini ve politika önceliklerinin takibini sağlayan video konferanslar neticesinde duyurulmuştur. 

IMF Kamerun Misyon Şefi Sayın Cemile SANCAK tarafından yapılan açıklamada " heyetin, programın üçüncü gözden geçirmesinin onaylanmasını destekleyebilecek ekonomik ve mali politikalar konusunda Kamerunlu yetkililerle hizmet seviyesi anlaşmasına vardığını" açıklamıştır. "IMF Yürütme Kurulu tarafından Mart 2023'ün başlarında yapılması planlanan üçüncü incelemenin sonuçlandırılması neticesinde, 55,2 milyon SDR'nin (yaklaşık 74,6 milyon dolar) ödenmesi sağlanacaktır" diye de eklemiştir.

Orta Afrika ülkesi olan Kamerun 2021 yılında %3.6; 2022 yılında ise yaklaşık %3.4 büyüdüğü tahmin edilmektedir. Bu sene sonunda ise büyümenin yaklaşık %4.3 olacağı tahmin edilmektedir. Manşet enflasyonunun ise 2022 yılında tahmini %6'lara ulaştığı, bunun ana etkeninin ise özellikle gıda ithal fiyatlarının oldukça artmış olması ve iç tedarik zincirinde yaşanan problemler olarak gösterilmiştir.