Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

ANGOLA, DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ VE ZAMBİYA ARASINDA TAŞIMACILIĞI KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMASI İMZALANDI

Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Sekreterliği'nin desteği ve koordinasyonuyla 27 Ocak 2023 tarihinde Angola’nın Benguela eyaleti Lobito Limanı’nda Lobito Koridoru Transit Taşımacılığı Kolaylaştırma Anlaşması'nı imzalamışlardır.

Lobito Koridoru, Atlantik Okyanusu üzerinde yer alan Lobito Limanı'ndan başlayıp Angola’nın batısından doğusuna doğru Benguela, Huambo, Bie ve Moxico eyaletleri boyunca uzanmaktadır. Koridor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Katanga Eyaleti ve Zambiya'nın Copperbelt bölgesindeki maden alanlarını kapsamaktadır.

Lobito Koridoru Transit Taşımacılığı Kolaylaştırma Anlaşması, uyumlaştırılmış ticareti kolaylaştırma araçlarının uygulanması, ortak koridor geliştirme faaliyetlerinin koordinasyonunun güçlendirilmesi ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) değer zincirlerine etkin katılımın teşvik edilmesi yoluyla koridor boyunca iç ve sınır ötesi ticaretteki büyümeyi hızlandıracaktır.

Lobito Koridoru, Zambiya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti için ihracat pazarlarına alternatif stratejik bir stratejik rota sunmakta ve bu iki ülkedeki önemli madencilik bölgelerini denize bağlayan en kısa güzergahı sağlamaktadır. Lobito koridoru Angola'da ülke nüfusunun %40'ını birbirine bağlamaktadır ve Benguela, Huambo, Bie ve Moxico eyaletlerinde tarım ve perakende sektörlerinde çok sayıda büyük ölçekli yatırım gerçekleştirilmektedir.