Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Filipinler'de Araç Satışları Artmaya Devam Ederken Elektrikli Araç İthalatı İçin de Teşvikler Gelmeye Başladı

Filipinler Otomotiv Üreticileri Odası (CAMPI) ve Kamyon Üreticileri Derneği (TMA) tarafından yapılan açıklamada, Kasım-2022 döneminde toplam araç satışının 35.037 adet olarak gerçekleştiği ve bu seviyenin 2021 yılı Kasım ayı seviyesinden %9 oranında yüksek olduğu belirtildi. Binek otomobil satışları Kasım-2022 döneminde 2021 yılı Kasım ayına göre %8,8 oranında artarak 8.931 adet olurken, ticari araçlarda satışlar %43 oranında artış ile 26.106 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım 2022 dönemi itibarıyla, toplam araç satışları 315.137 adet olarak gerçekleşirken,  ticari araç satışları bu dönemde %45,03 artış ile 235.054 adet oldu. Toplam araç satışlarında binek otomobiller %31 pay alırken, ticari araçların payı %69 oldu. Otomotiv ana sanayii satışlarında 2022 yılının ilk 11 aylık döneminde lider firmalar ise sırasıyla Toyota, Mitsubishi, Nissan, Ford ve Suzuki oldu.

Öte yandan, Filipin Devlet Başkanı Ferdinand R. Marcos, Jr., tüketicileri "daha temiz ve daha yeşil" otomobiller kullanmaya teşvik edecek olan elektrikli araçlara sıfır gümrük tarifesi düzenlemesini onayladı. Gümrük vergisinin kaldırılması, cumhurbaşkanlığı sarayı tarafından gönderilen 13 Ocak tarihli 12 No'lu Yürütme Emrine göre beş yıl sürecektir. Elektrikli araçlara beş yıl sonra %30 gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

Filipinler Otomotiv Üreticileri Odası (CAMPI) tarafından yapılan açıklamada, tam elektrikli araç ithalatında MFN ülkelerinden gümrük vergisiz ithalata izin verecek Senato yasa tasarısının memnuniyetle karşılandığı açıklandı. Filipinler önümüzdeki dönemde elektrik araç ithalatında yeni kolaylıklar da sağlayacaktır.