Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Norveç 2022 yılında elektrikli otomobil satışlarında yeni rekorunu kırdı

On yılı aşkın suredir elektrikli otomobil kullanımına geçişte küresel bir lider olarak kendini kanıtlayan Norveç’te, 2022'de de bataryalı elektrikli araç (Battery Electric Vehicle, BEV) satışında yeni satış rekoru kaydedilmiş ve satılan her on araçtan sekizi bataryalı elektrikli araç olmuştur. İstatistiklere göre, 2021'de %64,5 olan elektrikli araçlar pazar payı, 2022 yılında %79,3'e yükselmiştir.

Norveç Elektrikli Araçlar Derneği (The Norwegian EV Association-https://elbil.no/english/about-norwegian-ev-association/ ) Genel Sekreteri Christina Bu, bu rakamların Norveç’in 2025 yılında %100 BEV kullanımı hedefine ulaşması için önemli bir adım olduğunu belirtmektedir.

Buna paralel olarak elektrikli araçlar için şarj altyapısı da giderek güçlendirilmektedir. Sadece 2022 yılında 1500 hızlı şarj istasyonunun kurulduğu Norveç’te, ülke genelinde toplam 5600’den fazla istasyon bulunmaktadır. Ayrıca ülkenin kuzey ucundan güney ucuna kadar 1700 kilometreden fazla uzanan ülke çapında bir hızlı şarj altyapısı şu anda yürürlüktedir.

Bu başarılı rakamların arkasında, Norveç devletinin uzun suredir, sıfır emisyonlu araç satışlarını daha çekici ve uygun fiyatlı hale getiren vergi muafiyetleri ve önemli teşvik paketleri bulunmaktadır. 2023 yılı itibariyle ise, 500.000 Norveç Kronu (yaklaşık 46.340 Euro) ve üzeri alım fiyatına %25 KDV uygulanacak ve tüm elektrikli araçlar için yeni bir ağırlık vergisi devreye girecektir. Yeni vergilerin, Norveç’te satışların başını çeken Tesla gibi lüks araçlara nazaran daha uygun fiyatlı elektrikli araçlar için bir fırsat teşkil edebileceği değerlendirilmektedir.  

Kaynak

https://nordicevs.no/electric-car-sales-in-2022norway-celebrates-another-record-breaking-year-for-electric-vehicles/