Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Katar Son On Yılın En Yüksek Bütçe Fazlasını Verdi

Katar'ın 2023 mali yılı genel bütçesinde, tahmini harcama bütçesi 199 milyar QR (yaklaşık 54.6 milyar $) olarak yer alırken ve 29 milyar QR (7.9 milyar $) fazla kamu borcunun ödenmesi, Katar Merkez Bankası'nın (QCB) rezervlerini desteklenmesş  ve Katar Yatırım Otoritesi'nin (QIA) sermayesini arttırılması için ayrıldı. 

Gultimes gazetesinde yayımlanan bir habere göre Katar son on yılın ek yüksek bütçe fazlasını verdi. Bütçe fazlasının en önemli sebepleri arasında petrol gelirlerindeki yüzde 20,8'lik artışın etkili olduğu,  ortalama petrol fiyatlarındaki varil başına 65 ABD dolarına ulaşan yükselişin toplam gelirlerde de 2022 bütçesine göre yüzde 16,3'lük bir artışa yol açtığı değerlendiriliyor. Öte yandan, Katar 2022 FIFA Dünya Kupası için ülkenin harcamalarındaki duraklamanın ise  yüzde 2,6'lık bir düşüş yarattığı değerlendiriliyor.

Aynı haberde devamla, bütçede "işletme giderleri" için ayrılan payda da artış olduğu bunun nedenin ise ülkenin Dünya Kupası sonrası aşamada önemli bir rol oynayacak ve yerel ekonominin gelişmesine hizmet edecek olan "kamu hizmetleri ve altyapı sürdürülebilirliğine" daha çok önem atfedilmesi olduğu belirtiliyor. 

 

Kaynak: https://www.gulf-times.com/article/652223/business/qatars-2023-general-budget-fosters-diversifies-economy