Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası ve İsviçre Hükümeti Kırgızistan'ın Enerji Sektörünü Destekleyecek

Kırgızistan'ın elektrik sektörü Dünya Bankası ve İsviçre hükümetinden destek alacak. Bu, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki İsviçre Büyükelçiliği tarafından bildirildi. Diplomatik misyona göre, Kırgız Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası, elektrik sektörünün modernizasyonu ve sürdürülebilir kalkınmasına yönelik bir projeyi finanse etmek için İsviçre hükümetinin katkısı olarak 8 milyon ABD doları tutarında bir hibe sağlamak üzere  anlaşma imzaladı.

Ülkenin bu öncelikli sektörünün yıllar içinde biriken ve ağırlaşan sorunlarla karşı karşıya olduğu kaydediliyor. Ülkede özellikle kış aylarında yetersiz üretimden kaynaklanan elektrik sıkıntısı yaşanıyor.Üretim kapasitesinin yaklaşık yarısı ve dağıtım varlıklarının yüzde 70'e varan kısmı halihazırda kullanım ömrünün sonuna gelmiş olup, bu durum ülke genelinde ekipman arızaları ve aşırı yüklenmeler nedeniyle sık sık elektrik kesintilerine yol açmaktadır. Bağışçılar, Kırgız Cumhuriyeti'nin dünyadaki en düşük elektrik tarifelerinden birine sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Toplam tutarı 58 milyon ABD doları olan proje, dört ana alanda acil yatırımlar için finansman sağlayacaktır:

  • dağıtım ağlarının yeniden inşası ve modernizasyonu;
  • dağıtım ağlarının dijitalleştirilmesi;
  • sosyal koruma sistemlerinin güçlendirilmesi;
  • enerji sektöründe öncelikli reformların tasarımını ve uygulanmasını kolaylaştırmak için kurumsal gelişim.

Dünya Bankası Kırgız Cumhuriyeti Ülke Müdürü Naveed Hasan Naqvi, “Enerji sektörünü ve ülkenin yeşil büyümesinin gerçek bir motoru olarak sürdürülebilir kalkınmasını modernize etmeye acil ihtiyaç var” dedi.

Elektrik enerjisi sektörünün modernizasyonu ve sürdürülebilir kalkınmasına yönelik projenin ihale ve mali yönetim kuralları ile yolsuzlukla mücadele ilkeleri dahil olmak üzere tüm uluslararası standartlara uygun olarak 2028 yılına kadar uygulanması planlanmaktadır.

 

Firmalarımızın ilgili kurumlar tarafından açıklanabilecek ihaleleri takip etmelerinde fayda mülahaza edilmektedir.

Kaynak: https://24.kg/obschestvo/257175_vsemirnyiy_bank_ipravitelstvo_shveytsarii_podderjat_energosektor_kyirgyizstana/