Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

2022'de EBRD'den Moldova'ya Rekor Yatırım

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, EBRD, 2022 yılında Moldova ekonomisine 2021 yılına göre (106 milyon Euro) 5 kat fazla olan 525 milyon Euro'luk rekor bir yatırım yapmıştır.

Ukrayna'daki savaştan ağır bir şekilde etkilenen Moldova için kritik olan söz konusu yatırımlar enerji güvenliğinin yanında temel altyapı ve KOBİ'lerin modernizasyonuna yöndendirilmiştir.

Moldova, Rusya’dan Ukrayna üzerinden ithal edilen doğal gaza büyük ölçüde bağımlı olup EBRD, Avrupa ülkelerinden gelen gaz arzını çeşitlendirmek için Moldova hükümetine 300 milyon Euro'luk kredi sağlamıştır.

Ayrıca, Moldova ile AB pazarları arasındaki devam eden ticaret akışını desteklemek üzere Ukrayna sınırına yakın yol onarımlarınına yönelik 100 milyon Euro'luk bir kredi sağlamıştır.

Bunun yanında, EBRD, Moldova’daki küçük ve orta ölçekli işletmelere borç vermek üzere  3 tane Moldova bankasına yeni kredi limitlerinin açılması sayesinde Moldova bankacılık sektörüne yapılan yatırımlar ikiye katlanarak 80 milyon Euro'ya ulaşmıştır. Özellikle Moldova'nın en büyük bankası MAİB için 35 milyon avroluk kredi limiti açılmıştır. Kredi limiti, Ukrayna'daki savaştan etkilenen Moldova şirketlerinin MAİB'den sağlanan finansmana daha kolay erişebileceği anlamına gelmektedir.

EBRD, bugüne kadar 159 proje çerçevesinde Moldova'ya 2 milyar Avro'dan fazla yatırım yapmıştır.