Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya’nın uluslararası rezervleri düşmektedir

Merkez Bankası, son bir haftada Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 12 milyar dolar düşüşle 589 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta 601 milyar dolar olarak kaydedilen rezervlerde 10 Şubat itibariyle yüzde 2’lik düşüş yaşandığına vurgu yapan Merkez Bankası, hacimlerdeki düşüşün yeni bütçe kuralı nedeniyle negatif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altını çizdi.

Merkez Bankası, ülkenin uluslararası rezervlerinin likit kısmının döviz fonları, özel çekme hakları, IMF’deki rezerv pozisyonu ve altından oluştuğunu aktardı.

3 Şubat itibarıyla Rusya’nın uluslararası rezervleri 601 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, 27 Ocak itibariyle uluslararası rezervler 3,1 milyar dolar artışla 597,7 milyar dolara yükselmişti.

2021’de Rusya Federasyonu’nun uluslararası rezervleri yüzde 5,9 artarak bu yılın 1 Ocak itibariyle 630,6 milyar doları bulmuş, 18 Şubat 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 643,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervlerinin 300 milyar dolarla yaklaşık yarısı, 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlayan askeri operasyonu sonrası Batı yaptırımları nedeniyle dondurulmuştu.