Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'daki Ekonomik Büyüme 2023'te %5'e Yavaşlayacak — S&P

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Özbekistan'ın gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin 2023'te %5 ve 2024'te %5,5 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Bu, derecelendirme kuruluşunun Özbekistan bankacılık sektörünün analizine ilişkin raporunda bildirildi.

2022'de Özbekistan ekonomisi, Rusya'dan gelen havalelerdeki artış ve Rusya ile ticaret hacmindeki artış nedeniyle Ukrayna'ya karşı savaşın sonuçlarını ajans analistlerinin tahmin ettiğinden daha iyi atlattı.

GSYİH büyümesinin bu yıl yüzde 5 civarında, ancak önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 5,5 olacağı tahmin ediliyor. Bölgedeki ve dünyadaki karmaşık jeopolitik duruma rağmen ekonomi toparlanmaya devam edecek.

Ancak, Rusya-Ukrayna çatışması, ekonomik yavaşlama ve enflasyonist baskılar nedeniyle ekonomik görünüm dalgalı olmaya devam ediyor. İşçi dövizlerindeki büyümenin yanı sıra sermaye ve göçmen akışlarındaki büyüme 2023'ten itibaren değişmeye başlayacak.

S&P, kamu işletmelerinin verimliliğini artırmaya ve Özbekistan'da özelleştirmeyi uygulamaya yönelik ekonomik reformlar programını olumlu değerlendiriyor.

Bu, kamu sektörü ağırlıklı ekonomi üzerinde olumlu bir etki gösterecektir. Bölgedeki jeopolitik gerilimler ve küresel ekonominin istikrarsız görünümü nedeniyle, büyük ölçekli özelleştirme zaman alacaktır.

Analistler, ekonomik ortamın, 2022'deki ılımlı büyümeye kıyasla, 2024'e kadar yüzde 25-30'luk kredi büyümesini desteklemesini bekliyor. Bazı başarılara rağmen, dolarizasyonun önümüzdeki iki yıl boyunca yüksek kalması muhtemeldir. (Gazeta.uz)