Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

2022'nin 4. Çeyreğinde CEMAC Ülkelerinin İhraç Edilen Emtia Fiyatlarında %13.4 Oranında Düşüş Gerçekleşti

CEMAC ülkelerinden ihraç edilen emtia fiyatlarında 2022 yılının 4. çeyreğinde %13.4 oranında bir düşüş gerçekleşmiştir. 2022 yılının 2. ve 3. çeyreklerinde emtia fiyatlarında sırası ile 6.9 ve 0.5 oranlarında artış yaşanmıştı.

BEAC Bileşik Fiyat Endeksi ( ICCPB) tarafından yapılan açıklamada, söz konusu düşüşün uluslararası alanda petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı ifade edilmiştir. Yapılan açıklamada, üç aylık belgede ayrıntılı olarak;  uluslararası enerji emtia fiyatlarının küresel olarak yılın 3. çeyreğinde yaşanan %2.9 luk oranın ardından 4. çeyrekte %18.8 oranında düştüğü, gaz fiyatlarında yaşanan yaklaşık %35'lik bir düşüşünün yanı sıra, petrol varil fiyatında ise %11.6'lık bir düşüş yaşandığı belirtilmektedir. 

BEAC tarafından yapılan açıklamada bu fiyat düşüşünün AB'de hanehalkında ve sanayi sektöründe kullanılan doğalgaz miktarının azaltılarak yenilebilir enerjiye doğru geçişinden kaynaklanması, küresel büyümedeki yavaşlama, küresel ölçekte bir resesyon beklentisi ve Çin'deki kovid önlemlerinin halihazırda devam etmesi ile ilişkilendirilmektedir. 

ICCPB CEMAC ülkelerinden ihraç edilen 20 emtianın fiyatlarının baz alınarak 3 ayda bir hazırlanan döküman olup, ihraç edilen emtia kıymetinin %90'ını oluşturmaktadır. Söz konusu belge, enerji, metal ve madenler, orman ürünleri, tarım ve balıkçılık kategorilerini içermektedir.