Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya, "Dost" Ödeme Sistemleri Aracılığıyla Döviz Üzerinden Hesaplamayı Başlatmayı Planlıyor

Rusya Maliye Bakanlığı, para birimi hesaplamalarında "dost" ülkelerin (Özbekistan dahil) ödeme sistemlerinin kullanılmasına izin verme olasılığını değerlendiriyor.

Vedomosti'ye göre yabancı elektronik cüzdanların Rusya'da ticari amaçla kullanılması 2021'den beri yasak. Maliye Bakanlığı artık yerleşik (ikameti olan, vatandaş) kişilere, yerleşik olmayanlara, tüzel kişilere ve bireylere hesap açmadan para transferi yapma fırsatı sunmak istiyor.

Bu bağlamda bakanlık, büyük Rus işletmelerinin temsilcileri arasında bir anket bile yaptı.

Gazeteye göre teklif, Maliye Bakanlığı mali politika dairesi müdürü Ivan Chebeskov tarafından yapıldı. "Dost" ülkelerin yabancı sağlayıcılarına ait elektronik ödeme araçlarıyla hesap-kitap yasağının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi taslağı da mektuba ekleniyor.

Teklife ilişkin açıklayıcı mektupta, "Rus iş dünyasının görüşüne göre, ülkenin mevcut para birimi mevzuatı, sakinleri yerleşik olmayanlarla eşit olmayan bir duruma getiriyor" diyor.

Vedomosti'ye göre, işadamlarının Maliye Bakanlığı'nın önerisine yanıt vermek için 6 Şubat'a kadar süreleri vardı. Bakanlık sözcüsü daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Rusya'da ikamet edenlerin yabancı (Alipay, WebMoney, PayPal ve diğerleri) elektronik cüzdanları 1 Temmuz 2021'den itibaren ticari amaçlarla kullanmaları yasaktır. Örneğin, Rusya'da yerleşik olmayan kişilerle hesap-kitap yapmak ve onlar aracılığıyla Rusya'daki mal ve hizmetler için ödeme yapmak mümkün değildir. Rus vergi mükellefleri, bu tür cüzdanlar aracılığıyla yılda 600.000 rubleden fazla para transfer etmeleri halinde bir beyanname sunmalıdır.

Şimdi, Maliye Bakanlığı'nın önerisine göre, hizmet sağlayıcı BDT ülkelerinden birinde kayıtlıysa ve Rusya ile "dostça" ilişkiler varsa, yerleşik kişiler hesap açmadan yerleşik olmayanlara, tüzel kişilere ve bireylere döviz transfer edebilirler. Türkiye (Truva ödeme sistemine sahipler), Ermenistan (ArCa), Kırgızistan (Elkart) ve Beyaz Rusya (Belkart) dahil olmak üzere yaklaşık 50 ülke "dost" ülkeler listesine dahil edilmiştir.

Başkan Putin'in kararname taslağına göre, dış ticaret anlaşmaları kapsamında Rusya'dan ihraç edilen mal ve hizmetler için bölge sakinlerinin yerleşik olmayanlara ödeme yapmasına izin verilecek. (Kun.uz)