Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da Birleşme ve Devralmalarda Artış

Yunanistan'da 2022 yılında gerçekleşen birleşme ve devralmalara ilişkin PwC Yunanistan tarafından açıklanan raporda; geçen yılın Yunan şirketleri arasında birleşme ve devralma (M&A) anlaşmaları için bir dönüm noktası olduğu, Yunan işletmelerinin birleşme ve satın alma faaliyetlerinden, kurumsal tahvil ihraçlarından, sermaye artırımlarından ve özelleştirmelerden 12 milyar Euro toplayarak, rekor meblağa eriştiği tespiti yapılmıştır.

PwC Yunanistan Genel Müdür Yardımcısı Kyriakos Andreou’ya göre, yerel işletmeler enerji ve enflasyon krizlerine ve artan faiz oranlarına rağmen ekonominin olumlu dinamiklerine odaklanmıştır. 

Yunanistan'ın 2021-2022 döneminde kredibilitesini ve yatırım güvenini geri kazandığını ifade eden Andreou, ülkenin olumlu ivmeyi sürdürmesi ve 2023'te Kurtarma Fonu tarafından belirlenen reformlara, mali disipline ve takvimlere bağlı kalması gerektiğini sözlerine eklemiştir.

Yunan varlıkları için çok belirgin bir yabancı yatırımcı ilgisinin olduğunu vurgulayan Andreou, 2022'de ülkeye gelen işlemlerin ortalama değerinin bir önceki yılki 138 milyon Euro'dan artışla 203 milyon Euro’ya eriştiğini söylemiştir.

PwC'nin Raporuna göre, küresel jeopolitik gelişmelere rağmen birleşme ve satın almalardaki dinamizm bu yıl devam edecek, turizm ve yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere şu anda müzakerelerin son aşamasında olan bir dizi anlaşma sonuçlandırılacaktır. Ayrıca Atina Uluslararası Havalimanı'nın Atina Menkul Kıymetler Borsası'na kote olması beklendiği için özelleştirmeler gündeme gelecektir.

Rapora göre, 2022'de toplam 10,4 milyar Euro değerinde 94 Birleşme ve Devralma işlemi yapılmış olup, 2021'deki işlemlerin değeri 4,3 milyar Euro olarak gerçekleşmiştir. Rapora göre; en çok ilgiyi finansal hizmetler sektörü (%26,2), yiyecek/içecek (%22,9), telekom ve teknoloji (%17,8) ve enerji (%10,8) sektörü görmüştür.

Yabancı yatırımla gelen ve ortalama değeri 203 milyon Euro olan birleşme ve devralmalar, 2022’de gerçekleşen toplam birleşme ve devralmaların üçte birinden fazlasını oluşturmuştur.

Toplamda, Yunan işletmeleri yabancı yatırımcılardan 2021'e göre %227 artışla yaklaşık 6,2 milyar Euro toplarken, yurt içi işlemler %148 artmıştır. Öte yandan, yüksek faiz oranları, enerji krizi ve yüksek enflasyon oranları şirket tahvili ihracını vurmuş ve dört ihraç yoluyla 530 milyon € toplanmıştır. Atina Menkul Kıymetler Borsası'nda iki yeni halka arz ve dördü listeden çıkarılma yöntemiyle toplam 489 milyon Euro toplayarak sadece altı hisseli sermaye artışı gerçekleştirilmiştir. 2022'de özelleştirmelerden elde edilen devlet geliri toplam 595 milyon Euro’yu bulmuştur.