Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Birliği, Panama'yı vergi cenneti listesinde tutma kararı aldı

Avrupa Birliği (AB), Panama'yı topluluk bloğu ile vergi konularında işbirliği yapmayan ülkeler, bilinen adıyal "vergi cennetleri" listesinde tutmaya karar verdi.

Avrupa Birliği Konseyi'nin (CUE) düzenlediği ve Kosta Rika, Rusya, Britanya Virjin Adaları ve Marshall Adaları'nın söz konusu listeye alınmasına karar verildiği toplantıda, bu dört ülkenin yanı sıra Panama, Amerikan Samoası, Fiji, Guam, Palau, Trinidad ve Tobago, Samoa, ABD Virgin Adaları, Vanuatu, Bahamalar, Anguilla ve Turks ve Caicos Adaları da listede yer almaktadır.

Panama, Ekim 2022'den bu yana AB'nin listesinde kalmaya devam ediyor. Aynı yılın Şubat ayındaki son incelemesinde AB, vardığı sonuçlarda Panama'nın şeffaflık ve vergi bilgilerinin değiş tokuşuna ilişkin uluslararası kriterleri karşılamadığına ve AB tarafından zararlı kabul edilen yurt dışından gelen gelirler için bir muafiyet rejimine sahip olduğunu vurgulamıştır. AB'nin dış vergi stratejisinin bir parçası olan ve dünya genelinde iyi vergi yönetimini teşvik etmeye yönelik olarak hazırlanan listede, vergi amaçlarıyla işbirliği yapmayan ülkeler yer almakta olup bu liste 2017 Aralık ayında ilk kez oluşturulmuştur.

Liste oluşturulurken dikkat edilen hususlar mali şeffaflık, adil vergilendirme ve vergi matrahının aşınmasını ve kar payının yer değişimini önlemek için tasarlanmış uluslararası standartların uygulanmasını kapsar. Söz konusu liste, 2020 yılından bu yana yılda iki kez güncellenmektedir.