Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Commerzbank Dax'a Geri Dönüyor

Bir zamanlar kurucu üye olan Commerzbank, Endüstriyel Gaz Grubu Linde'nin borsadan geri çekilmesi ile Dax'a geri dönüyor.  

“Dax'a dönüş mükemmel” başlıklı haberde Commerzbankın neredeyse tam dört buçuk yıl sonra birinci Alman borsasına geri döndüğü ifade edilmiştir. Habere göre; 27 Şubat'tan itibaren Commerzbank Alman borsa endeksinin 40 üyesinden biri olacak. Deutsche Börse'nin bağlı kuruluşu olan endeks sağlayıcı Stoxx, cuma akşamı Wall Street'te kapanışın ardından uzmanların beklediği kararı açıkladı.

Commerzbank, Eylül 2018’den bu yana orta ölçekli şirketlerin MDax listesinde yer almaktadır. 

Commerzbank, borsa değerindeki sert düşüş nedeniyle 2018 sonbaharında Dax’teki yerini kaybetmişti ve 24 Eylül 2018’den bu yana orta ölçekli hisse senetlerinin MDax’ında işlem görüyordu. Dönemin Commerzbank genel müdürü Martin Zielke, önde gelen Alman endeksinin 30. yıldönümünde Dax-Dinos’un düşüşü hakkında sakince yorum yapmıştı: “Bankanın Alman ekonomisi için önemi açısından hiçbir şey değişmiyor.”

Ancak haberde ifade edilene göre gerçek şunları da içermektedir: Dax'a ait olmak kesinlikle bir prestij meselesidir. Alman ekonomisinin vitrinindeki bir yer, ilgiyi garanti eder ve uluslararası yatırımcıları çeker. Ek olarak, önde gelen endeksin yapısını oluşturan endeks fonları (Borsa Yatırım Fonları/ETF'ler), genellikle belirli unvanların hisse fiyatları üzerinde etkisi olan Dax listesine bağlı olarak değişmek zorundadır.

2007'den Beri En Yüksek Kâr 

Commerzbank’ın 2022 yılında banka faiz, vergi, amortisman ve amortisman (FAVÖK) öncesi yaklaşık 3,4 milyar avro kar elde ettiği belirtilmektedir. Bu aynı zamanda borsanın, Dax üyelerinin önceki iki mali yılda en az FAVÖK bazında kârlı olması şartının yerine getirildiği anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, Commerzbank’ın geçen yıl 1,4 milyar avro ile 2007'den bu yana en yüksek kârı elde ettiği belirtilmiştir. Commerzbank’ın Dax'a dönüşü, aynı zamanda grubun yeniden yapılanmasının bir teyidi olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede 2021'in başında göreve başlayan CEO Knof, kemer sıkma rotasını sıkılaştırmıştı. Banka, korona pandemisinden önce binlerce kişiyi işten çıkarmış ve Almanya'daki yaklaşık bin lokasyonla nispeten yoğun şube ağını önemli ölçüde azaltmıştı.