Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Ulusal FinTech Stratejisinin Hazırlanması Devam Ediyor

Merkez Bankası Başkanı (CBCG) Radoje Zugic, CBCG'nin finans sektörü temsilcileriyle birlikte bu alanda daha hızlı bir iş dönüşümü için koşullar yaratmak üzere çalışmaya devam edeceğini söyledi.

CBCG'nin ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte finans sektörü temsilcilerine hitap eden CBCG'nin bu süreçte yeni zorluklara yanıt vermeyi ve tüketicilerin artan talebini karşılamayı planladığını söyledi.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde CBCG'de, Ulusal FinTech Stratejisinin geliştirilmesi çerçevesinde, FinTech sisteminin işleyişini ve gelişimini şekillendirmede ilgili olan kamu yönetimi, düzenleyiciler, akademik topluluk ve dahil olan finans ve BT sektörleri gibi çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren çeşitli çalıştaylar düzenlendi. 

CBCG tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında, "Atölye çalışmaları, Karadağ'da FinTech ve dijital finansal hizmetlerin gelişim ve uygulama durumunun araştırılmasından önce gelen Ulusal FinTech Stratejisinin geliştirilmesiyle ilgili iletişim ve koordinasyon üzerine kuruludur." denildi.

Etkinlikte tartışılan öneriler, önceki araştırmalardan elde edilen önerilere dayanan ortak faaliyetleri ve ayrıca Ulusal FinTech Stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanmasında ilerideki süreçlerde bireysel aktörlerin rolleri ve sorumlulukları da dahil olmak üzere ileriye dönük somut adımları içeriyordu.

Başkan Yardımcısı Zorica Kaleziç, CBCG'ye Ulusal FinTech Stratejisinin geliştirilmesi için teknik destek sağlama konusunda yardımcı olan Avrupa Güneydoğu Avrupa Fonu'na (EFSE) teşekkür etti.

"Finansal teknolojinin uygulanması, AB direktifleri ve standartlarıyla uyumlu düzenlemelerle birlikte, doğrudan yabancı yatırımları çekmeye ve ihracatı güçlendirmeye katkıda bulunacak, etkin ve kapsayıcı bir finansal sistem oluşturma konusunda güçlü bir potansiyele sahip FinTech pazarları oluşturmamıza yardımcı olacak." dedi Kaleziç.

Finansal teknoloji (FinTech), finansal hizmetleri iyileştirmeyi ve otomatikleştirmeyi amaçlayan yeni teknolojilerin kullanılmasını ifade eder. FinTech ayrıca bireylerin ve şirketlerin finansal yönetimlerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)