Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya Federasyonu'nda Fiyatlar Haftalık Bazda Gerilemiştir

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 21 Şubat – 27 Şubat 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 11,3’ten yüzde 11,01’e geriledi.

Geçtiğimiz hafta genel tüketici fiyatlarında yüzde 0,02’lik düşüş kaydeden Bakanlık, 2023’ün ilk deflasyonun yaşandığına dikkat çektiği raporunda, fiyatlardaki düşüşe en büyük katkının hem meyve ve sebze hem de diğer gıda ürünleri fiyatlarındaki azalma sayesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Gıda enflasyonunun düştüğü 21 Şubat – 27 Şubat haftasında, aynı zamanda 23 Şubat tatillerinin sona ermesiyle birlikte düşmeye başlayan iç hat uçak biletleri ve konaklama maliyetlerinin hizmet sektöründeki fiyatları gerilettiği vurgulanırken, gıda dışı ürünler kategorisinde ise son bir haftada fiyatlar değişmedi.

Rusya İstatistik Servisi’ne (Rosstat) son bir haftada ülkede yüzde 0,02 deflasyon meydana gelirken, bir önceki hafta enflasyon yüzde 0,06 artış göstermişti.

Şubat ayının başından bu yana ülkedeki tüketici fiyatları yüzde 0,44, yılın başından bu yana ise yüzde 1,28 artış gösterirken, Rosstat’ın bu yıl ve geçen yıl benzer tarihlerde ortalama günlük veriler kullanarak yaptığı hesaplamalara göre yıllık enflasyon yüzde 11,08 oldu.

Yakın zamanda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, önümüzdeki aylarda baz etkisiyle yıllık enflasyonda önemli bir düşüş yaşanacağını bildirmişti.

Para Politikası raporunda açıklamalarına yer verilen Nabiullina, mevcut tüketici fiyatlarında gözlemlenen kademeli artışa rağmen, önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon oranında önemli bir düşüş olacağının altını çizerken, “Daha önce de söylediğimiz gibi, bahar aylarında büyük olasılıkla bugünkü yüzde 11,8’lik enflasyon oranları yüzde 4’ün bile altına düşebilir” ifadelerini kullandı.

Raporda, sürmekte olan para politikası dikkate alındığında, 2023 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5-7 aralığında olmasının beklendiği de vurgulandı.