Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Ekonomisinin 2022 Yılında %2,7 Oranında Büyüdüğü Açıklandı

Avustralya resmi istatistik kurumu Australian Bureau of Statistics tarafından, Avustralya ekonomisinin 2022 yılında büyüme oranının %2,7 olduğu açıklanmıştır.

Ekonominin 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre büyüme oranı ise %0,5 olmuştur. Bu çerçevede, dördüncü çeyrek büyümesi, yıl içinde gerçekleşen en düşük oranlı büyüme oranı olarak kayda geçmiştir.

Son çeyrek büyümesine en önemli katkı, tüketim ve net ihracat kalemlerinden gelmiştir. Ticaret hadleri, ülkenin en önemli ihracat kalemlerinden madencilik ürünlerindeki fiyat artışına bağlı olarak, %0,6 oranında yükselmiştir. Tüketim ve yatırım harcamalarının toplamında oluşan nihai iç talep ise son çeyrekte değişim göstermemiştir.

Genel itibarıyla bakıldığında, büyüme oranının daha mütevazı seviyelere gerilemesi, pandemi sonrası hızlı toparlanmanın baz etkisine ve hanehalkı yaşam maliyetlerindeki artışa bağlı olarak gerçekleşmiştir. Hanehalkı bütçesindeki yükün artışında ise, hammadde ve enerji fiyatlarındaki yükseliş ile Avustralya Merkez Bankası RBA'in 2022 yılı Mayıs ayında başladığı faiz arttırım politikası etkili olmuştur.

Enflasyonun Avustralya koşulları için halihazırda %8 gibi yüksek bir seviyede seyretmesine bağlı olarak RBA'in faiz artışlarına önümüzdeki süreçte de devam etmesi ve ekonomideki kademeli soğumanın 2023 yılında da sürmesi beklenmektedir.