Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

CREA Tarım Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, kuraklık, Arjantin'in ihracatını 20 milyar ABD doları azaltacak

CREA Tarım Grubunun raporu kapsamında, şiddetli kuraklık ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle Arjantin'in ihracat gelirlerinin bu yıl 20 milyar ABD doları düşmesi, soya hasadının geçen sezona göre %38, mısırın %30 ve buğdayın %37 oranında azalması öngörülmektedir.

Agricultura de los Consorcios Regionales de Experimentación Agrícola (CREA) uzmanlarına göre, Arjantin'in kuraklıktan etkilenen mahsulleri, yaz ortası donlarının erken gelmesiyle birlikte bir darbe daha aldığına ve tarımsal kayıpların, verimli bölgelerin çoğunu etkileyen bir iklim felaketinden kaynaklandığına işaret etmektedir.

CREA'nın tarım koordinatörü Gustavo Martini, alışılmadık bir zamanda yaşanan erken donların, üretim sorunlarına ek olarak tahıl kalitesi sorunlarına da yol açacağını ifade etti.

Tarım firmalarından oluşan bir konsorsiyuma göre, 2022/2023 soya hasadının, geçen sezona göre % 38 azalarak 31,2 milyon ton olması ve soyadan elde edilen gelirin 11,73 milyar ABD dolarına düşmesi beklenmektedir.

Geçen sezon toplam 55,2 milyon ton olan mısır hasadının, bu sezon %30 azalarak 38,6 milyon tona düşmesi ve bunun sonucunda mısır gelirlerinde 5,2 milyar ABD dolarına gerilemesi öngörülmektedir.

Buğday için ise CREA, önceki sezona göre üretimin % 37 düşüşle 12.1 milyon ton olacağını ve buğday gelirlerinin 2.69 milyar ABD dolarına düşeceğini öngörmektedir.

Benzer şekilde, ayçiçek üretiminin, geçen sezona göre % 12 düşüşle yaklaşık 3,1 milyon ton olacağı ve gelirlerin 253 milyon ABD Doları azalacağı, arpa hasadının da %32 düşüşle 3,1 milyon ton olacağı ve arpadan elde edilen gelirin 593 milyon ABD dolar düşeceği tahmin edilmektedir.

Konsorsiyum, toplamda tarımsal hasadın bir önceki yıla göre % 34 düşüşle 88.1 milyon ton olmasını beklenmekte olup CREA, raporunda tahminlerin daha da aşağı yönlü revize edilebileceğini belirtti.

Tarımsal bir güç ve soya fasulyesi ürünlerinin en büyük ihracatçısı olan Arjantin, vergi gelirini ve Merkez Bankası rezervlerini artırmak için emtia ihracatına güvenmektedir.

https://www.batimes.com.ar/news/economy/drought-to-slash-argentinas-exports-by-us20-billion-says-report.phtml