Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da Paskalya Münasebetiyle "Oyuncak Sepeti" Uygulaması Geliyor

Geçtiğimiz Noel sezonu boyunca uygulanan Noel Baba'nın sepetinden ilhamla Yunanistan'da Paskalya sezonu göz önünde bulundurularak 29 Mart - 15 Nisan 2023 tarihleri arasında Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı tarafından resmî adı "Vaftiz Baba Sepeti" (İngilizcesi Godfather's Basket) olan uygulama hayata geçirilecektir. Bu sepette kuzu-keçi etleri, çörek ve çikolataların yer aldığı "Noel Baba Sepeti"ne ek olarak oyuncak, mum gibi ilaveler de bulunacak olup, Sepete dahil edilecek nihai ürün kategorileri önümüzdeki günlerde ilgili Bakanlık kararıyla belirlenecektir.

Son olarak 26 Şubat'ta kamuoyunun görüşüne sunulan ve geçtiğimiz hafta yasal prosedürleri tamamlanarak parlamentoya sunulan Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın kanunda değişiklik öngören tasarısının 50. maddesine göre, oyuncak satışında uzmanlaşmış ve cirosu 1 milyon Avro'yu aşan firmalar "Vaftiz Baba Sepeti" uygulamasına katılmakla yükümlü olacaklardır. Daha küçük ciro ve boyuta sahip firmaların uygulamaya dahli ise gönüllülük esasına dayandırılmış olup katılan firmaların Ortodoks Paskalya Yortusunun ikinci günü olan 15 Nisan Kutsal Cumartesi gününün sonuna kadar uygulamayı sürdürmesi zorunlu kılınmıştır.

Uygulamaya iştirak edecek firmalar, Vaftiz Baba Sepetine dahil edilen ürünlerin satış alanına (rafına) mevzuat gereğince gözle görülür boyutlarda özel bir etiket yerleştirecek, ayrıca sepeti oluşturan ürünlerin açık bir listesini -fiyatlarıyla birlikte- mağaza ve dükkan girişlerinde kamuya açık bir şekilde ilan edecektir. Yine katılımcı firmalar tarafından anılan sepete dahil edilen ürünlerin satış yerlerinde yeterli miktarda ve kesintisiz olarak tüketici kitlesine ulaştırılması temin edilecektir. Sayılan bu hususlarda karşılaşılan her ihlal için bin ila on bin Avro arasında değişen para cezaları verilecektir. Firmaların her birinin sepetini oluşturan ürünlerin kar marjının belirlenmesi konusunda Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde yürütülen 4818/2021 sayılı Kanunun 50. maddesinde yer alan hükümler geçerli olacaktır.

Ayrıca, bu uygulamaya ilişkin görüşmeler çerçevesinde, aynı yasa tasarısının 49. maddesi ile süpermarket perakende ürünlerine ilişkin geçtiğimiz Kasım ayında başlatılan ve 31 Mart 2023'te sona ermesi öngörülen "Hanehalkı Alışveriş Sepeti" uygulamasının geçerlilik süresi 30 Haziran 2023 tarihine dek uzatılmıştır.