Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Afreximbank Kamerun'a 13.000'den Fazla Güneş Enerjisi Paneli Alımı İçin Kredi Verdi

Kamerun Ekonomi Bakanı Sayın Alamine Ousmane MEY bu hafta Afrika İhracat-İthalat Bankası (Afreximbank) ile kredi anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma ile bankadan yaklaşık 35 milyar CFA 'lık ( yaklaşık 56.5 milyon dolar) kredi ile Kamerun genelinde 200 yerleşkede, 13.000'den fazla hane için elektrik kaynağını sağlayacak güneş enerjisi panelleri temin edilmesi planlanmaktadır. 

Söz konusu yatırım, ülke genelinde Çinli Huwaei firması ile 2016 yılında yapılan ve 1000 bölgeyi düzenli elektrik kaynağına ulaştırmayı amaçlayan anlaşma çerçevesinde süregelen yatırımların 3. fazını oluşturmaktadır. Halen ilk 2 fazı devam eden proje kapsamında, Kameun' da sırası ile 165 ve 184 bölgenin düzenli elektrik kaynağına kavuşması amaçlanmaktadır. 

Söz konusu proje her ne kadar Kamerun'un kırsal kesimlerinin elektrik kaynağı temininin arttırılmasına yardım etse de, Kamerun Kırsal Elektrik Kurumu (AER) tarafından yapılan açıklamada mezkur projenin Kamerun genelinde halen düzenli elektrik kaynağına sahip olamayan yaklaşık 9.000 yerleşkenin sadece %11'ine çözüm olacağı ifade edilmiştir. Kamerun Su ve Enerji Bakanı Sayın Gasyon Eloundou ESSOMBA tarafından yapılan açıklamada, ülkenin tüm kesiminin düzenli elektrik kaynağına ulaşabilmesi için yaklaşık 874 milyar CFA'ya ( yaklaşık 1.400 milyar dolar) ihtiyacı olduğu ifade edilmiştir. 

Kamerun Hükümeti her ne kadar " Elektrik Gelişim Sektör Fonu" kurmuş olup, bu vesileyle projeler için finansal kaynak arttırmayı amaçlamış olsa da, 2021 yılında Sayın ESSOMBA tarafından yapılan açıklamada söz konusu fonda toplanan kaynağın sadece 7 milyar CFA ( 11.500 milyon dolar) olduğu açıklanmıştır.