Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Volkswagen'in Avrupa'daki Gigafabrika Planları ve ABD'ye Yönelik Projesi

Bilindiği üzere Çek hükümeti, bir süredir, Pilsen'de elektrikli araçlar için pil fabrikası (gigafabrika) inşa etmenin yerli otomobil endüstrisinin daha başarılı bir şekilde gelişmesi ve işlemesi için gerekli bir koşul olduğunu ve devlet bütçesine önemli bir katkı sağladığını belirterek Volkswagen Grubu ile projeye yönelik görüşmeler yürütmektedir. Volkswagen'in ise yatırım için Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya veya Macaristan'ı tercih edip etmeyeceğini geçen yılın Haziran ayına kadar açıklaması beklenmekte olup, halen konuya dair bir açıklama yapılmamıştır. 

Bugün yayımlanan bir habere göre, Volkswagen, Orta veya Doğu Avrupa ülkelerinden birinde büyük bir gigafabrika kurma planlarını iptal etmeye karar vermiştir. Firmanın, projeye alternatif olarak Kuzey Amerika'da bir fabrikanın geliştirilmesine yatırım yapmak istediği bildirilmiştir.

Buna mukabil, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Síkela'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, VW'nin Avrupa'da bir gigafactory inşasına ilgisinin devam ettiği ve kendileriyle müzakerelerin sürdüğü kaydedilmiştir. 

Škoda Auto yönetim kurulu başkanı Klaus Zellmer, bir hafta önce Volkswagen'in gigafactory konusunda karar vermek için daha fazla zamana ihtiyacı olacağına zira Yeşil Mutabakat programında yer alan yeni destek tedbirleri paketindeki değişikliklerin buna yol açtığına işaret etmiştir. 

Muhtelif kaynaklar, Volkswagen'in Kuzey Amerika'da 10 milyar Euro teşvik alabileceği benzer bir fabrikanın inşasına odaklanırken, yeterince AB mali katkısı sağlaması halinde Avrupa'da da pil fabrikalarının inşasına da yönelebileceğini belirtmektedir.