Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya’da Plastik Vergisi Olarak Bilinen Mevzuatta Bazı Değişiklikler Yapılması Gündemde

İspanya Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talebe rağmen 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve ilk etapta şirketlerin vergi matrahını belirlerken karşılaştıkları zorluklar nedeniyle kaosa neden olan, plastik vergisi olarak bilinen tek kullanımlık plastik ambalajlara uygulanan özel vergide değişiklik yapmaya hazırlanmaktadır.

Medya kuruluşu El Mundo'nun haberinde, Vergi Kurumu’nun şirketlerin vergi tahakkuku söz konusu olduğunda yaşadığı zorluğun farkında olduğu ve şirketler için süreci kolaylaştırmak amacıyla yetkili kuruluş ile birlikte farklı formüller üzerinde çalışıldığı belirtilmektedir.

Yalnızca ambalaj üretimi veya dağıtımıyla ilgili şirketler değil, aynı zamanda tek kullanımlık plastik ambalajlarda bulunan ürünlerin ithalatçısı veya AB içi alıcısı olan şirketler de verginin ödenmesi söz konusu olduğunda bir sorunla karşılaşmakta ve doğrudan vergi matrahını belirleyen tek kullanımlık ambalajdaki plastik miktarının tespitindeki zorluktan kaynaklı olarak durumdan etkilenmektedir. Vergi, kilogram başına 0,45 avro olarak kilogram cinsinden tek kullanımlık plastik miktarına dayanmaktadır ve kanun kapsamındaki ürünlerin üretimine, ithalatına ve AB içi edinimine uygulanmaktadır. İspanyol şirketler, ithal ettikleri ürünlerin ve ambalajlarının plastik miktarını hesaplamakta zorluk yaşamaktadır. Lojistik şirketleri tarafından kullanılan balonlu ambalaj ve palet koruma filmi, bir paketin birimlerini bir araya getiren plastik halkalar (içecek kutuları için olanlar gibi), koli bandı, satış birim gruplarını oluşturan her türlü ürünü sunmaya yarayan film veya toplu ambalajlar (ör. sigara kartonlarının üzerini kaplayan veya maden suyu şişelerinin paketlerini oluşturan), paletleri saran veya koruyan kabarcık koruma filmi gibi örnekler bu anlamda sorun yaşanan başlıca ürün grupları arasında sayılmaktadır.

Bazı kaynaklara göre, halihazırda şirketler Vergi Kurumu'na şikayetlerini iletmektedir ve Maliye Bakanlığı da "vergiyi daha esnek hale getirme" formülü üzerinde çalışmaktadır. Yine aynı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı, etkilenen sektörlerin talebine en uygun şekilde yanıt vermenin yollarını araştırmaktadır. Özellikle, ikincil ve üçüncül plastikler gibi çok özel bir alan için nesnel bir değerleme sistemi oluşturmak üzere açıklayıcı bir düzenleme veya bir düzenleme değişikliği düşünülmektedir.