Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan’da Perşembe Günü 24 Saatlik Genel Grev

Yunanistan’ın Tempi şehrinde 28 Şubat 2023 tarihinde yaşanan tren faciası nedeniyle, kamu ve özel sektörün katılımıyla 24 saatlik bir genel greve gidilecektir.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY, 16 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilecek 24 saatlik grev kararını, Tempi tren kazasının gerçek suçlularını gün yüzüne çıkarmak, özelleştirme ve kamu hizmetlerinin ekonomik kriterlerle gerçekleştirilmesi politikasına son vermek gibi gerekçelerle duyurmuştur. ADEDY üyelerine 16 Mart 2023 saat 11:00'de Atina'nın Klathmonos Meydanı'nda bir miting çağrısı yapmıştır.

Yunanistan İşçi Konfederesyonu GSEE'de, 16 Mart 2023 tarihinde yapılacak 24 saatlik genel greve katılma kararı alındığını duyurarak, tüm üyelerine aynı gün saat 11:00'de Atina'nın Syntagma Meydanı'nda toplanma çağrısı yapmıştır.

Panhelenik Denizcilik Federasyonu ise, Tempi’de yaşanan facia nedeniyle 24 saatlik greve oybirliği ile katılma kararı alındığını duyurmuştur. Buna göre, 16 Mart Perşembe günü saat 00.01’den gece 24.00’e kadar bütün gemiler limanlarda bağlı kalacaktır.

Yunanistan Hava Trafik Kontrolörleri Birliği’nin de ülke çapındaki greve katılma kararı almasının ardından, Aegean Havayolları ve bağlı kuruluşu Olympic Air, Perşembe günü tüm tarifeli iç ve dış hat uçuşlarını iptal etmiştir.

24 saatlik genel greve Atina Barosu, Οrta Öğretim Çalışanları Sendikası OLME ve Panhelenik Gıda ve Turizm İşçileri Federasyonu POETT'de katılım kararı almışlardır. POETT, görev dağılımının kontrol edilmesi ve benzer bir olayın bir daha tekrarlanmaması temel talebiyle, toplu taşımalarda çalışan ve yolcuların can güvenliğinin derhal garanti altına alınmasını talep etmektedir.

Atina Gazeteciler Sendikası ise, gazetecilerin bir gün öncesinde 15 Mart 2023 Çarşamba günü erken grev yapacağını açıklamıştır.

Nihai olarak Atina Toplu Taşıma Sistemi çalışanlarının ülke çapındaki greve katılma kararı neticesinde, otobüsler sadece 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecektir. Grev süresince Atina metrosu ve tramvayı, gösterilere katılacak yolcuları taşımak üzere 10.00-15.00 saatleri arasında kullanılabilecektir. Ayrıca banliyö treni seferleri de 24 saat boyunca gerçekleştirilmeyecektir.

Selanik'te ise kolluk kuvvetlerine tahsis edilen 50 otobüs ile, havalimanının gece hattı (N1) ve engellilere özel servis güzergâhları normal akışında işletilecek; çoğunlukla şehrin dış mahallelerine hizmet veren 39 otobüs hattı faaliyetlerine devam edecektir.