Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Danimarka Ekonomik Görünümü Yayınlandı

Danimarka Merkez Bankası tarafından belirli aralıklarla yayınlanan "Danimarka Ekonomisi Ekonomik Görünümü" kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Dokümanda özetle, enflasyonla mücadele kapsamında Euro Bölgesiyle paralel olarak uygulanan sıkı para politikasının 2023 ve 2024 yıllarında 18 aydır pozitif seyreden ekonomik büyümeyi ve istihdamı olumsuz etkileyeceği; enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için para politikasıyla beraber maliye politikasının da sıkılaştırılması ve enerji tüketiminin azaltılmasının teşvik edilmesi gerektiği; artmakta olan faizler sebebiyle fiyatların sert düşüş gösterdiği konut piyasasını koruyucu -konut fiyatlarına göre artıp azalan- vergi düzenlemesinin yapılması gerektiği hususlarına vurgu yapılmıştır.

Danimarka Merkez Bankası, 2023 yılında GSYİH'in, temel olarak eczacılık sektörünün yurtdışındaki faaliyetlerinden kaynaklanması beklenen yüzde 0,9'luk bir büyüme kaydedeceğini ve bu büyümenin istihdamı olumlu etkilemesinin beklenmediğini açıklamıştır. Ayrıca dokümana göre, İmalat sanayiinde 2023 yılında ücretlerin ortalama yüzde 4,7 artacağı beklenirken bu durumun enflasyonu artırıcı bir faktör olacağı ancak enerji ve diğer ithalat kalemlerindeki fiyat düşüşlerinin ters etki yapacağı ve neticesinde (2022 yılında yüzde 7,7 olan) yıllık enflasyonun bu yıl yüzde 4 olacağı beklenmektedir.

Danimarka Merkez Bankası ayrıca,

-Sektörler bazında maaşların belirlenmesine ilişkin toplu sözleşme süreçlerinin neticesinde Danimarka'da Euro Bölgesinden daha yüksek zamlar ortaya çıkmayacağının anlaşılması

-Euro Bölgesine kıyasla Danimarka'da hanehalkı tüketiminin ve konut fiyatlarının daha fazla düşüş göstermesi

-İşgücü bulma sorununun geçtiğimiz Eylül ayından itibaren azalmakta olması

gerekçeleriyle ücret-fiyat sarmalı riskinin azaldığına işaret etmektedir.