Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Tayland-AB STA Müzakereleri Yeniden Başlıyor

Tayland Ticaret Bakanı Jurin Laksanawisit ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Ticaret Temsilcisi Valdis Dombrovskis arasında 15.03.2023 tarihinde yapılan çevrimiçi görüşmenin sonucunda Tayland ve AB’nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine yeniden başlayacağı açıklanmıştır.

Yapılan açıklamada, STA müzakerelerinin iki yıl içinde sonuçlandırılacağı ve STA'nın mal ve hizmet ticareti ile yatırımları kapsayacağı ifade edilmiştir.

Taylandlı Bakan tarafından STA’nın özellikle Tayland’ın otomotiv ve yan sanayi, elektronik ekipman, tekstil, gıda, kauçuk, kimyasallar ve plastik sektörlerinde avantaj sağlayacağı; toptan ve perakende ticaret, gıda üretimi ve turizm gibi Tayland'ın uzmanlık sahibi olduğu alanlarda hizmet sektörüne yönelik fırsatlar yaratacağı ve Tayland için teknoloji transferine erişim sağlayacağı dile getirilmiştir.

Tayland-AB STA müzakereleri, 2014 Tayland darbesinin ardından AB tarafından askıya alınmıştı.

Tayland ile AB arasındaki ticaret, 2022'de 41 milyar ABD dolarına ulaşmış olup AB, Tayland'ın dünya ile ticaretinden %7 pay almaktadır.

Tayland’ın AB’ye başlıca ihracat ürünleri arasında bilgisayarlar, ekipmanlar, değerli taşlar ve mücevherler, klimalar ve parçaları, kauçuk ürünler ve elektronik devre kartları yer almaktadır.

Tayland'ın geçen yılın başında yürürlüğe giren Kapsamlı Bölgesel Ekonomik Ortaklık (RCEP) da dahil olmak üzere 18 ülkeyle yürürlükte olan 14 STA'sı bulunmaktadır.