Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

KİK Bölgesinde Ekonomik Büyümenin 2023'te Yavaşlaması Bekleniyor

Oxford Economics tarafından derlenen GCC (Körfez İşbirliği Konseyi Üye Ülkeleri) Ekonomik Tahmin raporunda, KİK'teki ekonomik genişlemenin 2023'te petrol üretimindeki kesintiler nedeniyle yavaşlayacağı, 2023’te ılımlı bir büyüme beklendiğini ortaya koymuştur.

Söz konusu rapora göre, bölgedeki GSYİH büyüme hızının, enerji üretimi büyümesinin belirgin bir şekilde yavaşlaması ve yüksek enflasyon ve artan borçlanma maliyetlerinin talep ve ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturması nedeniyle geçen yılki %7,5 seviyesinden bu yıl yarıdan fazla azalarak %2,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

Ham petrol fiyatları, dolardaki güçlü talep projeksiyonlarına ilişkin endişeler nedeniyle aşağı yönlü bir düşüş yaşamış, ancak Çin'in pandemi nedeniyle uyguladığı kapanma politikalarının sona ermesinin ardından aşağı yönlü baskının bir kısmı dengelenmiştir.

Anılan raporda, OPEC ülkelerinin Kasım ayında kararlaştırılan üretim hedeflerine sadık kalırken üretime ilişkin kotaların grubun Nisan ayında ve muhtemelen yapılacak bir sonraki toplantısında da korunmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Öte yandan, Oxford Economics baş ekonomisti tarafından petrol sektörü kazanımlarının tükenmesiyle birlikte, petrol dışı faaliyetlerin KİK toparlanmasına öncülük ettiği ve en son PMI'ın (Satın Alma Yöneticleri Endeksi) çizdiği genel tablonun olumlu olduğu da ifade edilmiştir.

Beklenenden daha güçlü enflasyonun petrol dışı faaliyetler için kilit bir risk oluşturmaya devam ettiği; ortalama enflasyon oranlarının, küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle genellikle aşağı doğru hareket ettiği, ancak Bahreyn’in KDV oranlarının iki katına çıkmasından kaynaklanan ülkeye özgü faktörlerin etkili olduğu da raporun ortaya koyduğu diğer bazı hususlardır.

Buna karşılık, Suudi Arabistan'daki enflasyonun kira enflasyonundan kaynaklandığı ve KİK genelinde enflasyonunun 2022'deki %3,4 seviyesinden 2023’te %2,4’e gerilemesinin beklendiği, ancak özellikle konut fiyatlarından kaynaklanan fiyat baskılarının enflasyon düşüş hızını sınırlayacağı ifade edilmektedir.

avinash@gdnmedia.bh

 

https://www.gdnonline.com/Details/1206957