Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

CEMAC Ülkeleri Devlet Başkanları 17.03.2023 Tarihinde 15. Olağan Toplantılarını Yaounde'de Gerçekleştirdi

Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik ve Parasal Birliği ( CEMAC) Ülkeleri liderleri 17.03.2023 tarihinde Kamerun'un başkenti Yaounde'de 15. Olağan Devlet Başkanları Zirvesi Oturumu'nu düzenledi. Unity Palace'da düzenlenen alt komite toplantısına Kamerun Devlet Başkanı Sayın Paul BIYA tarafından başkanlık edildi.

2020 yılındaki COVID-19 pandemisinden bu yana ilk defa yüz yüze düzenlenen zirveye " Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Faustin- Archange TOUDARE, Çad Geçiş Hükümeti Başkanı Sayın General Mahamat Idriss Deby ITNO, Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Denis Sassou-NGUESSO, Gabon Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Ali Bongo ONDIMBA ve Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Sayın Teodoro Obiang Nguema MBASOGO tarafından katılım sağlanmıştır. 

Zirve'nin açılış konuşmasında Kamerun Devlet Başkanı Sayın Paul BIYA tarafından, CEMAC ülkeleri yetkililerinin  fiziki ve ticari entegrasyonu hızlandırmayı amaçlayan 12 öncelikli bütünleştirici projeden oluşan bir portföye odaklanan " İkinci Nesil Bölgesel Ekonomik Programı"nın uygulanmasının odaklanılmasına çağırdı. Sayın BIYA ayrıca, CEMAC biyometrik pasaportlarının kullanımının hızlı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Sayın BIYA tarafından üye devletler arasındaki işlem ağının daha da güçlendirilmesi, insan hareketlerinin ve ticari mahiyetteki eşyanın geçişlerinin arttırılmasının yanısıra, ortak market performanslarının da geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 

Profesör Daniel Ona ONDO, CEMAC Komisyon başkanı, Zirve'nin kapanış oturumunda kapanış bildirisini sunmuştur. Söz konusu bildiride, CEMAC liderlerinin bölgesel entegrasyonunun güçlendirilmesini, COVID-19 ve Rusya-Ukrayna krizi sonrası üye devletlerin ekonomik durumlarının geliştirilmesinin ve birbirleri arasındaki güvenlik bağlarının geliştirilmesini arzuladıkları ifade edilmiştir. Bildiride ayrıca, Çad Gölü bölgesinde Boko Haram, Gine Körfezi'ndeki korsan faaliyetlere yönelik terörizmle mücadeleye, sınırlar arası yasa dışı suç organizasyonlarına, bazı ülkelerdeki sosyo-politik suçlara ve atanan yeni CEMAC yetkililerine değinilmiştir. 

CEMAC Devlet Başkanları Konferansı liderliği bu oturum sonucunda Kamerun Devlet Başkanı Sayın Paul BIYA'dan Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Faustin-Archange TOUADERA'ya geçmiştir.