Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Şavkat Mirziyoev, Yeni Taşkent Şehri İnşaatının Temel Taşını Koydu

18 Mart'ta Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, Yeni Taşkent şehrinin inşaatının temel taşını koydu.

Bu kapsamda düzenlenen törene devlet ve kamu kuruluşlarının temsilcileri, aydınlar, yaşlılar, gençler katıldı. Devlet Başkanı konuşmasının başında Nevruz'un ve mübarek Ramazan ayının gelişiyle halkı kutladı. Taşkent'in eski tarihini hatırlatarak, onun bugün de ülkede yaşamın her alanında lider konumda olduğunu kaydetti.

- Nüfusun talebi doğrultusunda son yıllarda Taşkent'te çok sayıda bina inşa ettik. Şimdi onun kalkınma perspektifleri hakkında düşünmemiz gerekiyor. Halkımızın "danışarak yapılan düğün dağılmaz" dediği gibi, bugün sizinle Taşkent'in geleceğini tartışmak için toplandık, dedi Şavkat Mirziyoev.

Cumhurbaşkanı, başkentin geleceğini belirlerken çok düşünmek gerektiğini vurguladı.

- Başkentimizin sürdürülebilir kalkınmasını en az 15-20 yıl önceden düşünmemiz ve planlarımızı belirlememiz gerekiyor. İyi düşünülmüş bir kentleşme politikasının yaşam koşulları, ekonomik kalkınma, insanların ruh hali ve kültürü üzerinde büyük etki gösteriyor, dedi Devlet Başkanı.

İngiltere, Singapur ve Türkiye'den uzmanlarla birlikte Taşkent şehrinin 2045'e kadar Master Planı projesi geliştirildi. Bunda Taşkent'in mimari imajının korunması, nüfus için uygun koşulların yaratılması, şehir dışında inşaatların uygulanması, çevre temizliğinin sağlanması konuları öngörülmektedir.

Taşkent bölgesinin çevre ilçeleri pahasına başkentin topraklarının kademeli olarak genişletilmesi ve Yeni Taşkent'in Çirçik ve Karasuv nehirleri arasında inşa edilmesi planlanıyor. Milletvekilleri ve kamuoyu temsilcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda 3 farklı proje arasından en uygun proje seçildi.

Yeni Taşkent projesi kapsamında 20.000 hektarlık alanda 1 milyon kişinin yaşaması için konforlu koşullar oluşturulacak ve uygun altyapı sağlanacaktır. Özellikle ilk etapta 60 bin kişilik apartmanlar, 30 okul, 20 anaokulu, multidisipliner bir hastane ve 5 aile polikliniği yapılacak. Devlet daireleri, Yeni Özbekistan Üniversitesi, Milli Kütüphane'nin yeni binaları, tiyatro, sanat okulları, ticaret ve hizmet merkezleri de burada bulunacak.

Bir diğer önemli husus da, modern kentleşme yaklaşımlarını esas alan bu projenin hayata geçirilmesinde “akıllı” teknolojilerin kullanılmasıdır. Örneğin ekolojik taşıma sistemi kurulacak. Metro ve elektrikli otobüsler uyum içinde hareket edecek. "Yeşil ve güvenli şehir" ilkesinden hareketle yayaların ve bisikletlilerin serbest dolaşımı için konforlu koşullar oluşturulacaktır. Bu amaçla 100.000 araçlık yer altı otoparkları yapılacak. Otomobil trafiği için Çirçik ve Karasuv nehirleri üzerinde 14 modern tünel ve 7 köprü inşa edilecek. Tüm elektrik, iletişim şebekeleri, gaz ve su boruları yer altından döşenecektir.

Orta Asya'da ilk kez "üç kuşak" istasyonu inşa edilecek. Yani bu istasyon vasıtasıyla elektrik üretilecek, binalar sonbahar ve kış aylarında ısıtılacak, yaz aylarında ise soğutulacaktır. Yeni Taşkent projesinde su tasarrufu sağlayan teknolojiler sayesinde su tüketimi 2 kat azaltılacak. Atık su da modern teknolojiler temelinde işlenecek ve sulama ve teknik amaçlar için yönlendirilecektir. Yeni şehirde yenilikçi teknolojiye dayalı 200.000 yüksek gelirli istihdam yaratılacak. Bu amaçla yeni teknoloji parkları, IT-parkı, eğitim ve sağlık klasterleri kurulacaktır.

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Yeni Taşkent'in temeline kapsül koyarak, onun inşaatını başlatmış oldu.

- Büyük günün arifesinde iyi niyetle inşaata başlıyoruz. İnşallah, bu Yeni Özbekistan tarihinde yeni bir sayfa olacak, - dedi Devlet Başkanı.

Başkent için olduğu kadar bu şehir için de ek enerji arzına ihtiyaç var. Sadece Taşkent şehrinde elektrik tüketimi son 6 yılda %30 artarak yaklaşık 8 milyar kilovat saate ulaştı. Bu talep gittikçe artıyor. Bu nedenle, Taşkent şehrinin elektrik tedarik sisteminin radikal bir şekilde iyileştirilmesi için büyük program kabul edildi. Buna göre başkentin ihtiyacını karşılamak için toplam kapasitesi 2 bin 400 megavat olan 4 güneş enerjisi santrali kurulacak. Bunlardan ilki - Qibray ilçesinde 400 megavatlık bir fotoelektrik santralinin inşası başlamıştır.

 

Ayrıca, yine 3 projede Çinli CEEC-Gezhouba ve China Dating Overseas Investment şirketleriyle anlaşma sağlandı. Bunlar Taşkent bölgesinin Yukarı Çirçik ilçesinde 700 megavat, Ohangaron bölgesinde 1 bin megavat ve Boka ilçesinde 300 megavatlık istasyonlardır. Etkinlikte bu 3 projeye de start verildi. Bunlara 2 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım yapılacak. Yıl sonuna kadar ilk 300 megavatlık kapasiteler devreye alınacak. Tamamen faaliyete geçtiğinde bu istasyonlar, başkentin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayacak şekilde yılda 6 milyar kilovat-saat elektrik üretecektir. Aynı zamanda Taşkent'te yüksek gerilim şebekelerinin yapılacağı, eskiyen trafoların ve elektrik şebekelerinin yenileneceği açıklandı. (Kun.uz)