Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Victoria Eyalet Başbakanı Andrews Ticaret ve Eğitim Konularını Görüşmek Üzere Çin’i Ziyaret Edecek

Avustralya Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews ticari ve kültürel bağlar ile uluslararası öğrenciler konularının ele alınacağı bir ziyaret gerçekleştirmek üzere 27 Mart 2023 Pazartesi akşamı Çin’e hareket edeceğini duyurdu. Dört gün sürmesi planlanan ziyarette Pekin Hükümeti’nden üst düzey yetkililer ile Eğitim Bakanlığı bürokratlarıyla bir araya gelinecektir.

Başbakan Andrews tarafından medyaya verilen demeçte Çin'in Victoria'nın en büyük ve en önemli ticaret ortağı olduğu ve bu ilişkiyi daha da güçlendirmenin önemli olduğu belirtilirken Andrews Çin-Avustralya ilişkileri konusunda veya savunma, stratejik konular ile dış meseleler hakkında bir yorumda bulunmak amacı taşımadığını, işinin Victoria şirketlerinin dünyanın en büyük pazarına erişim sağlamasına hizmet etmek olduğunu vurgulamıştır.

Victoria Eyaleti ihracatı ve istihdam açısından önem atfedildiği ifade edilen ziyaretin Çin’e yapılan ilk ve son seyahat olmayacağının altı çizilmiştir. Bu gelişme ile Andrews Çin Hükümeti tarafından bölgedeki istikrara yönelik bir tehdit olarak görülen AUKUS savunma anlaşmasının imzalanmasından bu yana resmi ziyaret gerçekleştiren ilk yetkili isim olacaktır.