Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan Başbakanı, Orta Yunanistan İçin 4,2 Milyar Avroluk Proje Açıkladı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Orta Yunanistan bölgesine yönelik önemli otoyol ve demiryolu iyileştirmeleri de dahil olmak üzere 4,2 milyar avro bütçeli 540 projelik bir programın duyurusunu yapmıştır.

Bölgeyi gezerken Lamia şehrinde konuşan Başbakan, 2021-2027 dönemi Kalkınma Planlamasında Orta Yunanistan’ın Ulusal Stratejik Referans Çerçevesi (NSRF) aracılığıyla aldığı fon miktarının önceki döneme göre ikiye katlanarak 426 milyon avroya çıktığını söylemiştir. 2014-2020 döneminde bölgeye tahsis edilen fon miktarı 196 milyon Euro olmuştu.

Başbakan Miçotakis, İsveç'in Malmö kentinden başlayan ve Girit adasının Hanya şehrinde sona eren 4.400 kilometrelik Avrupa E65 otoyoluna atıfta bulunarak, zor ve pahalı bir proje olan Lamia-Amfissa arasındaki inşaatın yakında başlayacağını duyurmuştur. Lamia-Itea-Antirio yolunun Bralos-Amfissa kesiminin de geliştirme aşamasında olduğunu kaydeden Başbakan, E65 otoyolunun geri kalan güney Yunanistan ayağının tamamının yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini ifade etmiştir.

Demiryolu ağı iyileştirmeleri hakkında da açıklama yapan Miçotakis, 122 kilometrelik Tithorea-Domokos tek hattının çift demiryolu hattı ile değiştirileceğini açıklamıştır. Başbakan, sonbahara kadar Atina-Selanik-Promachonas demiryolu hattına gecikmeli de olsa bir uzaktan yönetim sistemi kurulacağını, böylece tüm bölgenin bir ulaşım hubına dönüşeceğini söylemiştir.

Yunan Başbakan ayrıca, idari olarak Orta Yunanistan Bölgesel Yönetimine ait kuzey Eğriboz’daki yeni ana yol projesinin Eğriboz adasının kuzeyini tecritten kurtaracağını, ilaveten bölgede turizmin finansmanına katkı sağlanacağını belirtmiştir.